Hopp til innhold

Minoritetselever sliter med å få lærlingplass

Opplæringskontoret for tømrerfag i Oslo tror fremmedfrykt i byggebransjen gjør at mange elever med minoritetsbakgrunn ikke får læreplass.

Lærling

Opplæringskontoret for tømrerfag tror mange minoritetselever vil bli stående igjen uten lærlingeplass. Illustrasjonsfoto.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

Mange hundre lærlinger i alle bransjer står uten plass i Oslo og Akershus i dag.

På Opplæringskontoret for tømrerfags liste over dem som ikke har fått læreplass, har de fleste et etternavn som ikke klinger norsk.

– Jeg tror det bare er fremmedfrykt. De har et litt annerledes navn i kompetansepapirene, derfor blir de dessverre skjøvet litt til side, sier daglig leder for Opplæringskontoret for tømrerfaget i Oslo, Arvid Søgaard.

Dramatisk mangel på lærlingplasser

Video Dramatisk mangel på lærlingeplasser

– Vil stå igjen

Det er i dag nesten 900 lærlinger i Oslo og Akershus som enda ikke har fått læreplass i sitt fag. I dagene og ukene framover kommer tallet til å bli mindre.

Arvid Søgaard

Arvid Søgaard

Foto: Andreas Sundby

Søgaard vet at det er mange med minoritetsbakgrunn som kommer til å stå igjen.

– Det har ikke med fravær eller karakterer å gjøre. Vi synes det er innmari synd, fordi vi mener at de ville generert jobber til bedriftene. De har kunnskap om en annen kultur og vil kanskje ikke trå feil når man møter en kunde med en annen bakgrunn, sier Søgaard.

Han mener byggebransjen vil slite i årene framover hvis man ikke rekrutterer og motiverer de som ønsker å utdanne seg innenfor faget.

– Paradoksalt

Store kull kan gå tapt, og man sitter igjen med innleid arbeidskraft. Det samme er problemet i flere andre bransjer hvor mange står uten lærekontrakt.

Søgaard mener vegringen mot å ta inn dem som har et etternavn som ikke klinger norsk er merkelig. For det er ikke bare Hansen, Olsen og Pettersen på norske byggeplasser i dag heller.

– Det paradoksale er at de leier inn utenlandsk arbeidskraft, men det gjør de glatt og elegant uten å tenke på det. Det er et paradoks at de sier ja til den ene og nei til den andre.

Les flere nyheter fra Oslo og Akershus. Du kan også følge NRK Østlandssendingen på Twitter .

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.