Hopp til innhold

– Dette blir for høyt og stort

– Det blir helt feil å samle alle departementer så nær som ett på et så lite område, sier Ola Elvestuen (V). Han er skremt av skissene og modellene av det nye regjeringskvartalet.

Ola Elvestuen

- Bygningene blir for høye og volumene for massive hvis så mye samles på et sted, mener Venstres Ola Elvestuen.

Foto: Olav Juven / NRK

– Det er gode arkitekter. Problemet er at alle departementer unntatt Forsvarsdepartementet skal samles på ett sted. Da blir volumene altfor store i forhold til tomta og omgivelsene, sier Ola Elvestuen.

– Premisset er feil

Utstillingen av mulige løsninger for det nye regjeringskvartalet har overbevist Venstres nestleder og stortingsrepresentant fra Oslo om at det viktige premisset om samlet løsning er riv ruskende galt.

Ett av forslagene inneholder tre rundt 90 meter høye skyskrapere - nesten dobbelt så høye som høyblokka. Et annet opererer med et gigantisk bygg som omringer høyblokka og går i en slags bro rett over ærverdige Møllergata 19. Meningsløst, mener Elvestuen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Montasje regjeringskvartalet

– Jeg er bekymret for hva de massive høydene man legger opp til vil bety for Youngstorget og for hele inntrykket av regjeringskvartalet i byen, sier Ola Elvestuen.

Han mener derfor at regjeringen må gjøre om beslutningen om å rydde plass til så å si hele statsadministrasjonen - inkludert mastodonten Utenriksdepartementet fra Victoria Terrasse - på et begrenset geografisk område mellom Akersgata og Møllergata.

– Vi kan gjenoppbygge regjeringskvartalet og fortsatt ha departementer ulike steder i byen samtidig som vi ivaretar sikkerheten på en veldig god måte, sier han.

Mens debatten om regjeringskvartalet har handlet mye om bevaring av høyblokka og litt om Y-blokka, har det fram utstillingen åpnet vært stille rundt denne delen av regjeringens vedtak.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Regjeringskvartalet modeller

VIDEO: Se NRKs kulturkommentator Agnes Moxnes redegjøre for alle forslagene. Her danske Team BIGs forslag.

– Når man tar en beslutning, er det meningen at den skal gjennomføres, slår statssekretær Paul Chaffey (H) i Kommunal- og moderniseringsdepartementet fast.

Han er ikke like skremt av det han har sett i utstillingspaviljongen ved foten av høyblokka som Elvestuen.

Paul Chaffey

Beslutningen er tatt, sier statssekretær Paul Chaffey (H).

Foto: Torbjørn Tandberg / KRD

– Den viser at vi har ganske stort handlingsrom til å utforme ulike alternativer. Om det blir for stort og massivt, vil det være delte meninger om, sier Chaffey.

– Mange stengte gater verre

Han sier at både krav til sikkerhet, hensynet til samhandling mellom departementene og det å få til åpne byrom og tilgjengelighet for befolkningen trekker i retning av en samlet lokalisering. Det siste begrunner han slik:

– Alternativet med stor spredning, hvor vi må ha sikkerhetstiltak og stengte gater mange steder, er dårligere for byen, sier Paul Chaffey.