NRK Meny
Normal

– Folks bilvaner er vonde å vende

Folk kjører bil i kulda, til tross for klare oppfordringer om å la bilen stå på grunn av høy luftforurensning.

Luftforurensning i Oslo

LA BILEN STÅ: Lystavlen over E6 ved Alnabru i Oslo oppfordrer bilistene til å la bilen stå på grunn av høy luftforurensning i hovedstaden.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Lite vind og kulde har ført til svært forurenset luft i flere byer på Østlandet den siste tiden. Både i Lillestrøm, Oslo og Fredrikstad ligger luftforurensingen på rødt nivå denne uka, ifølge Luftkvalitet.info.

– Jeg har sjekket statistikken i bomringen og det er ingenting som tyder på at det har vært mindre trafikk sammenlignet med forrige uke. Det tyder på at folk ikke tar oppfodringen særlig alvorlig, sier kommunikasjonsleder Harald Aas ved Transportøkonomisk institutt.

Harald Aas

VANESAK: Harald Aas ved Tranportøkonomisk institutt sier folks vaner er vonde å vende.

Foto: Victoria Wilden / NRK

Han tror det må sterkere virkemidler til for at folk skal la bilen stå.

– Folks bilvaner er vonde å vende. I hvertfall når en henstilling er det eneste virkemiddelet. Flere av oss opplever ikke den dårlige lufta som en stor krise, sier Aas.

Det er først og fremst barn og voksne med luftveisproblemer, og hjerte- og karsykdommer som merker de akutte nivåene av luftforurensing.

Mener datokjøring kan være løsningen

Bergen har i vinter hatt flere dager med datokjøring. Det har de også hatt tidligere. Én dag i 2010. Den gangen førte det til en markert nedgang i trafikken.

– Analyser vi har gjort viser at dette er et godt virkemiddel. Nå har det vært datokjøring i Bergen igjen, og tallene i bomringen viser en nedgang i bomringen på 15-20 prosent, sier Aas.

Gratis kollektivtrafikk, høyere avgift i bomringen og rabatter for dem som kjører sammen. Flere forslag har vært lansert for å få bukt med den dårlige lufta.

I en rapport som kom i høst konkluderer Transportøkonomisk institutt (TØI) med at en tidobling av bomavgiften vil være bedre enn å forby bruk av personbiler med dieselmotor på dager med høy luftforurensning.

– På dager med høy luftforurensning kan det redusere NO2-nivåene i Oslo med rundt sju prosent. Og bomringen står der allerde, så det vil være enkelt å gjennomføre, avslutter Aas.