– Folk er redde for å gå tilbake

En uke etter det ble løsnet skudd mot Al-Noor Islamic Centre, ser moskeen fremdeles ut som den gjorde lørdag kveld etter terrorangrepet. I går ble oppmøtet til den første fredagsbønnen halvert.

Styremedlem og forstander Irfan Mushtaq i Al-Noor Islamic Center viste i dag pressen rundt i moskeen.

Styremedlem og forstander Irfan Mushtaq i Al-Noor Islamic Center tok pressen med på en runde i moskeen - en uke etter angrepet.

Det er nå en uke siden den terrorsiktede Philip Manshaus gikk inn i moskeen Al-Noor Islamic Centre i Bærum og løsnet skudd, før han ble overmannet av Mohammed Rafiq (65) og Mohamed Iqbal (75).

Blod på teppet og vegger, knust glass og kulehull i veggen, var noe av det som møtte de ansatte i Bærums-moskeen etter terrorforsøket.

I dag åpnet moskeen dørene for pressen, og den ser fremdeles ut som den gjorde lørdag kveld.

Mohamed Rafiq holdt fredagsbønnen den første fredagen etter terrorangrepet

Mohamed Rafiq holdt fredagsbønnen på Rykinn skole den første fredagen etter terrorangrepet.

Foto: Iram Ansari / NRK

Waheed Ahmed, informasjonsansvarlig ved Al-Noor Islamic Center, sier til NRK at de i går opplevde en halvering av antall medlemmer som møtte opp til fredagsbønnen som ble holdt på Rykinn skole.

– Det skaper jo en redsel. Folk er redde for å gå tilbake til lokalet før det er helt ferdigstilt og vi kan starte på null igjen. Det vekker mye følelser.

Muhammad Rafiq og Muhammad Iqbal Javed overmannet Philip Manshaus under angrepet på moskeen i Bærum. I dag deltok de på fredagsbønnen på Rykkinn.

Muhammad Rafiq og Muhammad Iqbal Javed overmannet Philip Manshaus under angrepet på moskeen i Bærum. Fredag deltok de på fredagsbønnen på Rykkinn.

Usikkerhet

Ahmed forteller om at de mottar mange spørsmål fra bekymrede medlemmer.

– De lurer på hvordan dette kunne skje i Norge, og om det kan skje igjen. Om det er en mistillit til muslimene og en følelse av at de ikke er en del av landet.

I tillegg lurer mange medlemmer på om den siktede spiller på lag med andre, og om man eventuelt har kontroll på disse.

– Vi har en del jobb å gjøre, både i lokalet og blant medlemmene. Vi vil jobbe for å få ryddet opp her og få en normal hverdag raskest mulig, sier Ahmed.

Det er fortsatt usikkert når moskeen Al-Noor Islamic Centre åpner igjen for medlemmene.

På innsiden av moskeen al-Noor i Bærum

Bærums-moskeen hadde blod på teppet og vegger, knust glass og kulehull i veggen etter terrorangrepet forrige lørdag.

Foto: Skjermdump / NRK

Moskeen har vært i kontakt med den siktede mannens familie, og sier de forstår situasjonen.

– Familien er like hardt rammet som vi er. Det er viktig at vi ikke bærer nag. Vi må spille på lag hvis vi skal lykkes i å få Norge dit vi ønsker, sier Ahmed.

Philip Manshaus erkjente i politiavhør i går de faktiske forhold, men nekter fortsatt straffskyld. Avhøret vil fortsette lørdag ettermiddag, opplyser Oslo politidistrikt.