Hopp til innhold

– Flinke sykehus straffes

Fritt sykehusvalg straffer sykehusene som har korte ventetider. – En tikkende bombe, sier røntgenlege.

mammografi

SØKER TIL KORT VENTETID: Med fritt sykehusvalg kan pasientene selv velge det sykehuset med kortest ventetid. Dermed har Oslo-sykehusene blitt attraktive også for pasienter som egentlig hører til andre sykehus.

Foto: Birgitte Wold Ingebretsen / NRK

OUS har det siste året kortet ned kraftig ned på ventetiden for å utrede brystkreft, og merker nå at flere pasienter fra andre sykehus søker seg til Oslo.

De siste tre månedene har sykehuset fått 120 pasienter som egentlig hører til Ahus.

– Jeg tenkte at vi har en tikkende bombe. Det tallet kan bli så stort at vi plutselig ikke lenger klarer å gi kvinnene et godt tilbud, sier røntgenlege Marit Muri Holmen ved Oslo universitetssykehus.

I går fortalte NRK om en kvinne som, ved å bytte fra Ahus til Oslo universitetssykehus, gikk fra fire måneder ventetid på undersøkelse til halvannen ukes ventetid.

Kan få kapasitetsproblemer

Marit Muri Holmen

TIKKENDE BOMBE: Røntgenlege Marit Muri Holmen ved Oslo universitetssykehus, tror fritt sykehusvalg kan føre til at sykehuset plutselig ikke klarer å gi et godt nok tilbud.

Foto: Trine Bråthen / NRK
Bent Høie headshot

FORSTÅR IKKE KRITIKKEN: Helseminister Bent Høie (H) vil ikke røre ordningen med fritt sykehusvalg.

Foto: CF-Wesenberg

For gjennom nettsiden frittsykehusvalg.no kan alle pasienter gå inn og søke, og finne sykehuset med kortest ventetid. Dermed har Oslo-sykehusene blitt attraktive også for pasienter som egentlig hører til andre sykehus.

– Vi opplever at det er andre sykehus som har lang ventetid og at det er en økende antall henvendelser som kommer fra andre sykehusområder. Det blir nok mer og mer, siden vi nå klarer å gi kvinnen et godt sykehus.

Det er Holmen som sitter og tar imot henvisninger på Oslo universitetssykehus.

Hun er redd sykehuset ikke kommer til å klare å holde behandlingstiden nede på grunn av pasientenes mulighet til å velge sykehus.

– Jeg unner pasientene å få best mulig håndtering, både for diagnostikk og behandling. Men bekymringen er jo om vi får for mange henvisninger fra andre områder så kan vi få kapasitetsproblemer. Vi har ikke mulighet til å øke antall ledige timer utover det vi har i dag, så vi er avhengig av å ha en viss forutsigbarhet.

Vil ikke endre fritt sykehusvalg

Helseminister har liten forståelse for kritikken.

– Fritt sykehusvalg er det ikke aktuelt å røre, tvert imot. Vi skal utvide fritt sykehusvalg, og innføre fritt behandlingsvalg sånn at vi kan utvide pasientenes rettigheter, sier helseminister Bent Høie (H).

– De siste tre månedene har Oslo universitetssykehus fått 120 pasienter fra ett annet sykehus område. Hva tenker du om det tallet?

– Tallet forteller oss at OUS har lyktes med å gi kvinner som har mistanke om brystkreft, et helsetilbud. Og det må være til inspirasjon for Ahus og andre sykehus, Jeg jobber nå med å stille krav om at dette gjøres på andre steder, som tenker på samme måten.

Brystkreftforeningen er blant dem som oppfordrer pasientene til bruke fritt sykehusvalg aktivt. Daglig leder Eva Michelsen Ekroll har likevel forståelse for at det kan ha noen uheldige sider.

– Det er en ond sirkel. Men for den enkelte kvinne så er det viktig å få time raskt, og da er det vårt beste råd, sier Ekroll.