NRK Meny
Normal

– Finnmarkgata bør sperres

Mange bilister blåser i forbudet og kjører gjennom Finnmarkgata, selv om den er stengt for vanlig trafikk. Nå ønsker politiet at gaten skal sperres for å få bukt på gjennomkjøringen.

Finnmarkgata

ULOVLIG: Slik så det den første ettermiddagen det var innkjøring forbud i Finnmarkgata. Flere biler brøt forbudet og kjørte gjennom gaten.

Foto: Eirik Newth

– Det er litt naivt å tro at Finnmarkgata blir bilfri med et skilt i hver ende. Jeg mener fysiske tiltak må til for å styre trafikkstrømmen, sier leder i trafikkorpset i Oslo, Finn Erik Grønli.

Finnmarkgata, som ligger på Tøyen, ble stengt for biltrafikk 28. mai. Til tross for forbudet, kjører flere bilister gjennom gaten daglig.

– Skilt respekteres ikke

Nå vil politiet ha fysiske sperringer i gaten.

– Vår erfaring er at skilt ikke respekteres, og da får vi overtredelser som vi ser i dag. Det er svært uheldig, sier Grønli.

– Hvis intensjon er at gata skal være bilfri, så burde kommunen stenge gata helt, fortsetter lederen i trafikkorpset.

Finnmarkgata er stengt for biltrafikk mellom Sofienberggata og Økernveien, men stengningen er bare skiltet med forbud for motorvogn, men buss i rute kan kjøre gjennom gaten.

Men siden gaten ble stengt har bussene stanget i kø med privatbiler i ettermiddagsrushet.

Ikke overrasket

Guri Melby

Guri Melby, samferdselsbyråd (V).

Foto: Eirin Eikås / NRK

Samferdselsbyråden, Guri Melby, er ikke overrasket over at bilister ikke følger skiltingen.

– Rapportene jeg har fått fra Bymiljøetaten viser at stadig færre kjører gjennom Finnmarkgata. Men det tar tid før folk blir kjent med det nye kjøremønsteret, så jeg er ikke overrasket over at mange kjører gjennom gaten, selv om det ikke er lov, sier hun.

Melby sier de nå vil vurdere å sette opp sperringer, slik Grønli ønsker.

– Å stenge Finnmarkgata er et prøveprosjekt for seks måneder, og vi har vurdert at det ikke er riktig å sette opp kostbare sperringer for en så kort prøveperiode. Men vi må vurdere om vi skal ha noen fysiske tiltak som gjør at færre kjører gjennom gaten, sier hun.

– Vil veien bli sperret?

– Det er for tidlig å vurdere hvordan dette fungerer. Jeg må baserer meg på tilbakemeldingene jeg får fra Bymiljøetaten og ikke på tilfeldige observasjoner, sier Melby.

Ingen bøter

Det er Bymiljøetaten som overvåker trafikksituasjon i Finnmarkgata, men de har oppfordret politiet til å ha kontroller i innledningsfasen for å sikre at det nye kjøremønsteret blir en rutine.

Grønli forteller at de flere ganger har vært tilstede i Finnmarkgata, men foreløpig har ingen av bilistene som har kjørt i strid med skiltingen fått bøter.

– Vi har i hovedsak vært på plass for å veilede bilistene, men nå bør folk ha fått med seg at de ikke skal kjøre i Finnmarkgata. Neste uke vil vi begynne å skrive ut bøter, sier Grønli.

Finnmarkgata stenges

BEDRE NÆRMILJØ: Finnmarkgata stenges fordi kommunen ønsker å åpne opp grøntområdene og gjøre det bedre for de som bor der.

Foto: Dang Trinh / NRK