Hopp til innhold

– Et historisk vern

Regjerningen har besluttet å verne fire skogsområder i Oslomarka som friluftsområder.

Skjennungsåsen, Godbekken, Hauktjern og Spinneren ble fredag vernet mot hogst og andre store inngrep i områdene. Vernet er ment for å sikre gode naturopplevelser.

– Det er historisk i den forstand at vi verner områder av hensyn til friluftsliv, sier statssekretær Miljøverndepartementet, Ellen Øseth.

De fire områdene ligger i nærheten av de populære områdene Sognsvann, Skullerudstua og Østmarkasetra. Dette er først gang skogområder blit vernet kun fordi det er flotte friluftsområder.

Må søke om å bruke skogen

Statssekretær for Miljøverndepartementet Ellen Øseth

Statssekretær Miljøverndepartementet, Ellen Øseth.

Foto: Bjørn Stuedal / Miljøverndepartementet

Skogen her er lite preget av menneskelig aktivitet, noe som er grunnen til at Miljøverndepartementet har valgt å verne nettopp disse fire områdene.

– Disse områdene er veldig viktig for veldig mange når det gjelder friluftsliv, og de ligger lett tilgjengelig for Oslos befolkning. Det er også smart å starte med de områdene som er minst omstridt, og her er det også sånn at grunneierne har støttet opp om vernet.

Vernet er det første vernet etter markaloven ble innført i 2009. Det vil fortsatt være lov å bruke områdene til friluft og idrett, men større arrangementer som sykkelritt og skirenn må nå søke om å få bruke skogen.

– Er dette vernet sterkere enn markaloven?

– Dette er et helt eget vern. I disse områdene kan man nå ikke drive med for eksempel skogbruk. En av grunnen til at denne skogen er så spesiell, er nettopp fordi at ingen har drevet med skogbruk her før. Det er egenarten til områdene vi nå beskytter.

– En kjempeseier

Gjermund Andersen

Styreleder, Gjermund Andersen, i Naturvernforbundet i Oslo og Akershus.

Foto: Grethe Kielland Jenssen / NRK

Naturvernforbundet er godt fornøyd med det historiske vernet, som har vært etterlengtet i forbundet.

– Dette er en kjempeseier for oss. Vi har jobbet i nesten femti år for å verne områder utelukkende av hensyn til friluftsliv, og har hele tiden blitt møtt med at det bare er områder med store biologiske verdier som kan vernes, sier styreleder, Gjermund Andersen, i Naturvernforbundet i Oslo og Akershus.

Områdene som nå er vernet omfatter nesten 8, 8 kvadratkilometer.

– Nå har vi endelig fått på plass en hjemmel som gir mulighet til å verne slike områder, og i dag har vi fått de fire første områdene vernet. Dette er en stor dag for oss, sier Andersen.

Vil verne 150 flere områder

Selv om gleden er stor hos Naturvernforbundet i dag, gir de seg ikke og ønsker seg etterhvert flere områder med friluftsvern.

– Det er tilsammen registrert 150 områder som har stor verdi for naturopplevelser i marka, og vi jobber med å få vernet flest mulig av disse, slik at også kommende generasjoner av Oslo-borgere kan få oppleve de fantastiske områdene, sier Andersen.

Miljøverndepartementet ser heller ikke bort i fra at drømmen til Naturvernforbundet kan gå i oppfyllelse.

– Vi ser for oss at det ville komme flere områder, og flere typer områder i tiden som kommer, sier statssekretær Øseth.