NRK Meny
Normal

– En ubeskrivelig tragedie for alle

– Jeg skal tilbake til institusjonen nå og sørge for at de gjenværende klientene og medarbeidere blir best mulig tatt vare på.

Dag Skådinn

Seint tirsdag ettermiddag kom stedfortredende daglig leder, Dag Skådinn, ut fra avhør med politiet i Sandvika i Bærum.

Foto: NRK

Natt til tirsdag ble en ansatt drept av en 15 år gammel jente som var klient ved institusjonen «Behandlingssenteret Små Enheter» i Asker.

Jentas forsvarer sier til NRK seint tirsdag ettermiddag og hun har erkjent drapet og at hun er kjørt til fengsel.

En tragedie for alle

– Dette er en ubeskrivelig tragedie. For avdødes familie, og det er en like stor tragedie for den ungdommen som er involvert, som bor hos oss. Det er en grusom dag for alle de som arbeider med å gi omsorg til denne klienten og andre klienter på vår institusjon, sier Dag Skådinn, stedfortredende daglig leder ved institusjonen. «Behandlingssenteret Små Enheter».

Han vil ikke si noe om situasjonen den 15 år gamle jenta var i på institusjonen.

Dag Skådinn er opptatt av at den døde medarbeiderens familie skal få den hjelpen det er mulig å gi i en slik situasjon.

Foruten at jeg selv har hatt kontakt med mannen hennes og moren vet jeg at dette er ivaretatt av samfunnets systemer som trer inn. Det er jeg blitt forsikret om senerst i politiavhør da jeg spurte om det.

Hjelp til å bearbeide sjokk og sorg

Da NRK møtte Dag Skådinn på politihuset hadde han forklart seg for politiet i flere timer. Han var opptatt av å komme seg tilbake til institusjonen for å ta vare på både de ansatte og de andre barna ved institusjonen.

– Jeg skal sørge for at gjenværende klienter og medarbeidere blir best mulig tatt vare på av oss som ikke har vært direkte involvert, og av prest som har vært involvert siden jeg kom på institusjonen i natt, sier Dag Skådinn, stedfortredende daglig leder ved institusjonen.

«Behandlingssenteret Små Enheter» er en privat institusjon som kommuner kan kjøpe tjenester av. Institusjonen ligger i Vollen i Asker, og dermed har Asker kommune også hjulpet de ansatte og barna som der i krisesituasjonen.

Asker kommunes kriseteam har tilbudt samtaler til alle på institusjonen som var til stede i går kveld og i natt.

Lene Conradi

Lene Conradi.

Foto: Victoria Wilden / NRK

– Vår medfølelse og støtte går først og fremst til de som er rammet, både de pårørende og andre involverte. Asker kommune satte umiddelbart både psykososialt team og kommunelegen i beredskap og vi har tilbudt arbeidsgiver bistand og støtte i oppgaven med å bearbeide sjokk og sorg etter hendelsen, sier Lene Conradi, ordfører i Asker.

Kriseteamet vil følge opp barn og ansatte etter behov - enten individuelt eller i grupper i tiden framover. Samtidig har institusjonen selv faglig kompetanse tilgjengelig.

Har flere institusjoner i Oslo-området

«Behandlingssenteret Små Enheter» ble etablert i 1999, og ifølge institusjonens egne sider retter den tilbudet sitt mot ungdom som har behov for både langsiktig omsorg og for psykiatrisk behandling.

85 % av miljøpersonalet er faglærte. Hver enhet har en medisinansvarlig, fortrinnsvis med sykepleier- eller vernepleierkompetanse. Institusjonens fast ansatte psykiater har et overordnet medisinskfaglig ansvar for den enkelte enhet.

«Behandlingssenteret Små Enheter» har institusjoner i Vestby, Oppegård, Oslo, Moss, Hobøl og Vollen i Asker.

Daglig leder for alle institusjonene, Knut O. Nordby, har ikke svart på NRKs henvendelser tirsdag.

Kvinne drept i Asker

Den ansatte blir båret ut av huset av to kriminalteknikere fra politiet.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK