– Dropp klimakvoter i utlandet

Bruk heller pengene på kollektivtransport, mener fylkesordfører i Akershus.

Klimakvoter og fylkesordfører i Akershus, Nils Aage Jegstad

Fylkesordfører i Akershus, Nils Aage Jegstad, vil kutte penger til klimakvoter.

Foto: Mike Finn-Kelcey / Akershus fylkeskommune / Scanpix/Reuters

Passasjerer på allerede stappfulle busser og tog, kan få selskap av 400.000 flere passasjerer i løpet av de neste 20 årene. Og med en så krafig befolkningsvekst i Oslo og Akershus sier det seg selv at kollektivtilbudet må rustes kraftig opp.

Det mener fylkesordfører i Akershus, Nils Aage Jegstad.

Hva synes du, klimakvoter eller penger til kollektivtransport?

Vil bruke pengene på miljøvennlig transport

Nå mener Jegstad at regjeringen må slutte å kjøpe klimakvoter i utlandet, og heller bruke pengene på miljøvennlig transport her hjemme.

– Det er ikke nok å kjøpe seg fri i utlandet, vi kan heller bruke pengene her, da får vi til et bedre klima i nærmiljøet. Det betyr mye for hele Norges befolkning. Hvis vi greier å ta veksten i hele transportbehovet de neste 20 årene over på kollektiv, så vil det spare samfunnet for 1 million tonn CO².

Prislappen for klimakvoter for denne mengden CO² vil være 1,5 milliard NOK. Et slikt bidrag fra regjeringen vil både være god klimapolitikk og styrke kollektivsatsningen i osloregionen, mener Jegstad.

– En kompensjasjon på drift på halvannen milliard i året ville vært et brukbart tilskudd i Oslo og Akershus fremover.

Fylkeskommunen trenger tilskudd

Direktør i KS, Helge Eide, er enig med Jegstad i at landets fylkeskommuner rett og slett ikke har råd til økte driftskostnader for kollektivtrafikken. Og hvis regjeringen ikke vil ta sin del av regningen, kan dette være svært dårlig nytt for målene for kutt i klimagassutslipp.

– Dette har jo fylkesordføreren selvsagt helt rett i. Kollektivtrafikken må ta ansvaret for å få ned klimautslippene i Norge.

– Løftet er så stor at verken Akershus eller andre fylkeskommuner som har byområdene i seg, greier å ta det på egen hånd, sier Eide.

Samferdselsministeren ville ikke kommentere saken, men kanskje får fylkesordfører Jegstad svar på sine krav når regjeringen møter landets fylkesordførere på kontaktkonferanse i Drammen tirsdag.

Les flere nyheter fra Oslo og Akershus. Følg NRK Østlandssendingen på Twitter .