– Dette er ikke en razzia

Politiet mener narkotikaaksjonene mot skolene i Oslo er fullt lovlige og nekter å kalle dem «razziaer».

Narkohund

Razzia med narkotikahund blir stadig mer vanlig ved videregående skoler i Oslo. Illustrasjonsfoto.

Foto: NRK

– Vi kaller ikke dette på noen måte en razzia, men forebyggende narkotikainnsats, sier politioverbetjent Hanne Persson ved forebyggende avsnitt ved Majorstua politistasjon.

Razzia med hund på videregående skoler blir stadig mer vanlig, viser en uformell undersøkelse fagbladet Utdanning har gjort.

Jusprofessor Jon Thorvald Johnsen

Jusprofessor Jon Thorvald Johansen mener aksjonene er betenkelige.

Foto: Kjersti Kanestrøm Lie / NRK

Tidligere i dag fortalte NRK at jusprofessor Jon Thorvald Johnsen er kritisk til razziaene, og mener de er i strid med norsk lov.

– Jeg synes det er betenkelig. Skoleelever har krav på samme vern mot inngrep i deres situasjon som alle andre, sier han.

– Grønt lys fra flere jurister

Politiet i Oslo mener på sin side at de har sitt på det tørre.

– Vi har gjort det vi kunne for å klarlegge dette juridisk. Vi har fått grønt lys for dette fra flere jurister, sier Persson.

Politiet møter opp ved klasseromsdøra med narkotikahund uten at elevene er varslet på forhånd.

– Ved begynnelsen av skoleåret får foreldre og elever beskjed om av vi vil komme på uanmeldt besøk i løpet av året. Ofte vet heller ikke læreren om det når vi står på døra, sier Persson.

– Er snakk om samtykke

Hun mener aksjonene er lovlige fordi de deretter gir elevene som vil lov til å forlate klasserommet før narkotikahunden går til aksjon.

– Dette er antakeligvis lovlig fordi vi bruker samtykke. Dette er ikke noe som blir påført elevene uten samtykke, de kan forlate klasserommet om de ønsker det, sier Persson.

Ute på gangen blir de gjerne møtt med spørsmål fra en politibetjent.

– Utenfor står kanskje en politibetjent og snakker litt med dem om hvorfor de forlot klasserommet. Det kan være ulike årsaker til det, noen kan være allergisk mot hund. Vår erfaring er at de færreste går ut, de fleste blir sittende, sier Persson.

Skal besøke alle skoler

Politiet på Majorstua har gått til aksjon på nesten alle skolene sine. De har avtale med Utdanningsetaten i Oslo kommune om at alle videregående skoler skal ha ett besøk i løpet av skoleåret.

Formålet med aksjonen er å forebygge at elevene har med seg narkotika på skolen eller er ruset i skoletida. Og politiet mener de har sett en effekt.

– Vi har hatt 10-20 funn de fire - fem årene vi har holdt på. I det siste har det blitt færre og færre funn, sier Persson.

– Trenger ikke mistanke

Ifølge Persson er det tilfeldig hvilke klasser på hvilke skoler som blir valgt ut.

Sveinung Rotevatn

Leder i Unge Venstre, Sveinung Rotevatn, mener aksjonene er alvorlige inngrep i elevenes privatliv.

Foto: Unge Venstre

– Vi trenger ikke å ha mistanke for å komme på besøk, sier hun.

Ifølge jusprofessor Jon Thorvald Johnsen er razzia et virkemiddel det er svært begrenset adgang til å bruke.

– Regel for ransaking må følges, og hovedregelen er at det må foreligge en konkret misstanke mot dette stedet eller personen, sier Johansen.

Unge Venstre reagerer sterkt på narkorazziaer i skolene .

– Det er ikke slik at politiet bare kan ta seg til rette fordi en gruppe ungdommer er samlet på én plass, sier leder i Unge Venstre, Sveinung Rotevatn.