Hopp til innhold

– Det står om framtida for norsk språk

En barriere er brutt når norsk offentlig skole starter grunnskoleundervisning på engelsk, mener Noregs Mållag.

Engelsk skole på Manglerud

ENGELSK SKOLE: 80 elever ved Manglerud skole får all undervisning på engelsk bortsett fra i norskfaget.

Foto: Katarina Theis-Haugan / NRK

– I ytterste konsekvens står det om framtida for norsk språk i Norge, både bokmål og nynorsk, sier leder i Noregs Mållag, Magne Aasbrenn.

Ved skolestart mandag får 80 elever i første- til fjerdeklasse ved Manglerud skole i Oslo all undervisning på engelsk bortsett fra i norskfaget. Utdanningsdirektoratet har for første gang godkjent et forsøk med engelskspråklig grunnskoletilbud i offentlig regi.

Frykter engelsk overtar

Magne Aasbrenn

HELE SPRÅKET TRUET: Magne Aasbrenn i Noregs Mållag mener at nynorskfolket og bokmålsfolket må stå sammen i motstanden mot mer engelsk i skolen.

Foto: Noregs Mållag

Mållaget er ikke nådig i sin kritikk, men Magne Aabrenn avviser at de krisemaksimerer.

– Vi ser en glidende utvikling i retning av at engelsk blir arbeidsspråk og skolespråk i Norge. De fleste i Norge er vel enige om at dette er en utvikling vi ikke ønsker.

– En ny skanse gir etter når engelsk blir det viktigste språket i en offentlig grunnskole. Norsk og engelsk bytter på en måte plass. Hvis vi nordmenn skal ha noe å by på av vår kultur i framtida, kan vi ikke bare la språket gli ut mellom hendene på oss, sier han.

– Veldig liten gruppe

Prosjektleder for Oslo kommunes engelsktilbud på Manglerud skole, Nina Wroldsen, kan ikke helt se at hennes forsøk representerer en fare for norsk språk.

– Vi gir et tilbud til en veldig liten gruppe elever og dekker et behov som ikke har vært dekket tidligere, sier Wroldsen.

– Vi er opptatt av at den offentlige skolen skal være det naturlige valget for alle foreldre og barn i Oslo. Siden Oslo er en by med mange internasjonale innbyggere, er det helt naturlig for oss å tilby engelskspråklig undervisning gratis, sier byråd for oppvekst og kunnskap, Tone Tellevik Dahl (Ap).

Fram til nå har all engelskspråklig grunnskoleundervisning skjedd på privatskoler. Det mest kjente eksemplet er Oslo International School, der prinsesse Ingrid Alexandra er elev og der foreldrene må betale nesten 200.000 kroner i året i skolepenger.

Mållaget har for øvrig tidligere kritisert prinsesseskolen for ikke å ha sidemål i norskfaget.

Skreddersydd tilbud
Nina Wroldsen

TRUER IKKE NORSK: Prosjektleder Nina Wroldsen har vondt for å se at engelskforsøket for 80 elever, de fleste med annet morsmål enn norsk, truer norsk språks framtid.

Foto: Olav Juven / NRK

På Manglerud har de fleste forsøkselevene et annet morsmål enn norsk. Prosjektleder Nina Wroldsen sier at de vil starte med å kartlegge hver enkelts norskkunnskaper grundig.

– Da vi kan vi skreddersy et språklig godt tilbud til alle elevene. Målet er at alle skal kunne ta norskeksamen i tiendeklasse når den tid kommer. Norske elever skal følge norsk læreplan, det er vi forpliktet til.

Manglerud skole legger imidlertid bare opp til tre norsktimer i uka i engelsklassene, mens andre elever har sju timer i første- til tredjeklasse og seks timer i fjerde.

– Vi forventer at elevene gjør en større innsats hjemme og kommer til å samarbeide tett med hjemmet om språkutvikling, sier Nina Wroldsen.