NRK Meny
Normal

Stabell: – Det nærmeste vi kommer tilståelse

Den drapstiltalte 38-åringen sendte i juli et brev med en av sine teorier om hva som kan ha skjedd med Sigrid. I brevet skriver han at han fant Sigrid død ved barnehagen på Østensjø.

Bistandsadvokat Harald Stabell

Bistandsadvokat Harald Stabell presset tiltalte i håp om å få en tilståelse.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

På tampen av dag ni i Oslo tingrett ba aktor Nina Prebe den tiltalte lese opp et brev han forsøkte å sende til VG fra Halden fengsel. Brevet, som er datert 15. juli i år, kom aldri frem til VG, men ble belaglagt av politiet.

«Hei VG,

Sender dere, og KUN dere en av mange teorier om hva som kan ha skjedd med Sigrid! Denne teorien bærer preg av «paranoid schizofreni», eller en annen form for psykose, sannheten kjenner jeg ikke, men jeg skal sende dere en teori dere helst ikke vil lese… Dere vil forstå hvorfor!

Poenget mitt var nok klart, ja?»

Slik innleder tiltalte brevet til VG.

I brevet, som er på to A4-sider kommer den tiltalte med en detaljert beskrivelse i «jeg-form» om hvordan han finner Sigrid død ved barnehagen på Østensjø, før han kjører henne til låven på Bryn.

«Jeg går ut, og ser bilen min er knust! Fortvilet setter jeg meg inn i bilen, og kjører for å lete etter den eller de som ødela bilen min. Tilfeldig kjører jeg forbi barnehagen, klokken er ca. 00.20. Jeg ser noe, kjører, ser noen i veien, og snur bilen, løper ut og finner en jente liggende, stygt såret…»

Alt om Sigrid-rettssaken

Aktor: – Nå eller aldri

Dette brevet fikk aktor, bistandsadvokat og dommer til å presse tiltalte om hva han egentlig visste om Sigrids forsvinning.

– Dette er bare en av flere teorier om hva som har skjedd, sa 38-åringen.

«Jeg tar ut dynen, legger den rundt jenta som er livløs. Sjekker pulsen… Hjertet mitt hamrer, skjønner ingenting! Inn i bilen! Kjører av sted, tenker at jeg må få henne på legevakta… Jeg kjenner en lukt, vet ikke hva det er… Faen, tenker jeg, må ha telefonen… Masse tanker», skriver den tiltalte videre.

– Du har ingen svar du ønsker å dele med familien? spurte Prebe etter at brevet var lest opp.

– Jeg kan ikke gi noen svar om Sigrid, men om andre ting, men politiet vil ikke høre, svarte tiltalte.

– Jeg stusser litt på dette, at du to måneder før hovedforhandling der du er tiltalt for drap, knytter du deg opp til denne teorien. Slik jeg ser, det peker alle sentrale bevis mot deg. Det er nå eller aldri, NN (tiltalte). Kan du gi foreldrene noen svar i dag?

– Nei, det kan jeg ikke, svarte tiltalte.

– Er bakgrunnen for at du husker svært lite, at det har skjedd en ubehagelig opplevelse som du vil glemme? spurte aktor Prebe.

– Det må jeg svare nei på, svarte tiltalte.

«Er ved låven, låser opp og løper inn… finner ikke telefonen. Tenker: «En død jente, psykiatri, knust bil og løgn-teorien…» Knekker. Går ut… Det er helt stille… Hun er pakket inn i dyna. Må inn… Nå er vi i campingvognen, hun er i sengen, helt livløs… Hva skjedde?», heter det videre i brevet.

Med bakgrunn i brevet spurte dommer Ingmar Nestor Nilsen også om hvorfor den tiltalte ikke vil forklare seg om hvor han var da Sigrid forsvant.

– Jeg har et alvorlig problem med tillit til politiet og psykiatrien. Det er politiet som må innhente denne informasjonen, sa den tiltalte.

Tidligere på ettermiddagen hadde tiltaltes far forklart hvordan han i august anmeldte sønnen til politiet og beskrev ham som en tikkende bombe.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sigrid-tiltalte og Nina Prebe

Aktor Nina Prebe presset tiltalte om innholdet i et brev han skrev i Halden fengsel i sommer. Dette bildet er fra tidligere i saken.

Foto: Øyvind Bye Skille/NRK / NRK

Stabell presset tiltalte

I brevet spør den tiltalte flere ganger seg selv om hvem som er «ute etter å ta ham».

«Jeg våkner opp. Hun er der enda, er hun død? Ingen pust, ingen puls...Hun var død!!! Nå raste tankene mine rundt. Hvem ville ta meg» står det i brevet.

Bistandsadvokat Harald Stabell spurte den tiltalte om brevet kan regnes som en form for tilståelse, noe den tiltalte benektet på det sterkeste.

Stabell spurte da om det er første gang den tiltalte kommer med en teori om hva som kan ha skjedd med Sigrid.

– Nei, det er det ikke. Jeg kom med flere teorier, allerede tidlig i avhør. Jeg kom da med fire teorier, men sa jeg kunne komme med 50. Det er fordi jeg ikke vet hva som skjedde, svarer 38-åringen.

I brevet skriver tiltalte «Jeg har svar, men politiet nekter å høre. Politiet går for sine gamle kunster, det går ikke her!!!»

Tiltalte gjentok deretter at politiet nekter å høre på ham.

– Politiet nekter å innse at jeg kan ha vært et mål, sa tiltalte i retten.

Stabell spurte igjen om han kunne gi foreldrene svar.

– Jeg har ikke gjort noe for å ta livet av jenta. Jeg har bare mange teorier jeg kan komme med.

– Har du forståelse for at dette kan oppfattes som en tilståelse? undret Stabell.

– Nei, Jeg har skrevet mange forskjellige teorier, gjentok tiltalte.

«Hun var borte»

Tiltalte skriver at han pakker Sigrid inn dyner, puter, laken, telt. Deretter skriver han at han drar til Ålesund, noe som også er blitt dokumentert i retten.

«Kjører til Oslo, og ankom låven, noen hadde vært der, ting var borte, det var hvitt pulver på bordet inne i campingvognen, her har mye borte… hun var borte…Nei, jeg klarer ikke mer, alt går galt».

Mens brevet vakte oppsikt blant tilhørerne på slutten av rettsdagen mandag, var Stabell klar over at det ville bli lagt frem.

– Jeg er jo kjent med dette brevet fra før, og visste at det ville bli lagt frem. Særlig det han sier om at han har svar, er interessant for foreldrene.

– Hadde du håpet det ville kommen tilståelse?

– Jeg er realistisk, som foreldrene. Jeg tror det er vanskeligere å komme noe nærmere en tilståelse, i denne omgang, sier Stabell.

Elden ukjent med brevet

«Reiser rundt med NN (65-åringen, journ. anm.) og fikser biler. Tankene klarner opp… Var det en drøm? Arrestert. Marerittet begynner…Hvem vil ta meg», avsluttes brevet.

Forvsvarer John Christian Elden sier brevet og teorien som står der var nytt for ham, men at han ikke ser på det som noe i nærheten av en tilståelse.

– Det er ytterligere en teori, og hvis den teorien er riktig, så må han jo frifinnes. Det er også et spørsmål om holdbarheten i teorien, svarer Elden.

– Hva tenker du om at han ikke beskriver selve drapet, i teorien sin?

– Nei, han beskriver akkurat det motsatte. Han beskriver at det ikke har vært noe drap, i denne teorien. Det er jo en teori blant mange, etter at han har fått tilgang til alle saksdokumentene, og da fått kommentert de tingene politiet argumenterer med, utdyper Elden.

Elden: – Det er spesielt

Elden vegår at det er spesielt at tiltalte kommer med en teori der han inkluderer seg selv.

– Ja, det er spesielt, men det er også spesielt at han sender det til VG.

– Hvordan vektlegger du det at denne har blitt lest opp uten at det har blitt foreholdt deg i forkant?

– Jeg skulle ønske påtalemyndigheten hadde varslet meg om brevet på forhånd, og beslaget og slikt. Men jeg tar til etterretning at det er sendt ut, og klienten bekrefter at han har sendt det. Selv om det kommer sent, så kommer det jo. Det kunne ha kommet tidligere, for da kunne vi ha foreholdt ham den teorien også, i forbindelse med avhøret av ham.

– Det han i realiteten forteller her, er at han ikke er skyldig i noe drap, og ikke er skyldig i noen kidnapping, og at han skal frifinnes, sier Elden.

Statsadvokat Nina Prebe sier til NRK at brevet ikke er blitt lagt fram tidligere, fordi det er først i de rettsfrie dagene i forrige uke at påtalemyndigheten ble gjort oppmerksom på brevet.