– Det er bare å plukke!

Flere hundre kirsebærtrær bugner i Oslo. Fra trærne som er eid av Oslo kommune, kan du plukke så mange bær du vil.

Kirsebær

BÆRPLUKKING: Kirsebærtrærne i Myrenløkka bugner av bær. Her kan du plukke så mye du vil til 'verdens beste dessert'.

Foto: Christina Endresen / NRK

– Det er bare å plukke, sier fagligleder for bytrær i Bymiljøetaten Tore Næss.

Det finnes over 400 trær i Oslo som er eid av kommunen. Disse finner du blant annet på Torshov ved ballbanen, på Schous plass, i Kampen park, i Frydenlundgata, i Kubaparken, i Saxegaardsgate, Borggata, Myraløkka, Ruinparken og Frognerparken.

– Vi plantet dem for at de skal være vakre om våren. Kirsebærtrærne har jo fullt av nydelige, hvite blomster, og bærene kommer som en bonus avhengig av hvor god bestøvning det har vært, forteller Næss.

Den sene og kalde sommeren har skapt uro blant de mest ivrige bærplukkerne. Men på grunn av mange pollinerende insekter i år, er bærveksten i løype og trærne bugner av bær.

– I år har det vært masse bier, så jeg er sikker på at den gode bærhøsten kommer av at det, sier Næss.

Lars Barmen

KJENDISKOKK: Lars Barmen har mange gode kirsebæroppskrifter.

Foto: Helge Semb / NRK

Plukk bærene før fuglene tar de

Næss er overrasket over at det fortsatt er så mye bær.

– Jeg må si jeg er litt forundret over at trosten ikke allerede har vært her å tatt dem, sier han.

Når kirsebærene er modne, forsvinner de fort i løpet av en natt.

– På Østlandet må vi skremme bort trostene for at bærene ikke skal bli tatt. Skal man ha en sjans, må man finne det perfekte tidspunktet bærene blir modne før trosten spiser de opp, sier kokk Lars Barmen.

Lag verdens beste dessert

Kokken Lars Barmen er over gjennomsnittet glad i kirsebær.

– Med kirsebær kan du lage verdens beste dessert, sier han.

Umodne kirsebær

UMODNE BÆR: Når kirsebærene er lyserøde, er de sure.

Modne bær

MODNE BÆR: Når kirsebærene er nesten sorte, er de modne.

Desserten han snakker om, er hermetiserte kirsebær med mascarponekrem.

Oppskriften finner du i faktaboksen på siden.

– Kirsebærene har en fantastisk syre som er vanskelig å finne igjen i andre typer bær eller frukt.

Modnes raskt

– Kirsebærene blir først røde, og så nesten svarte når de er modne, sier Barmen.

Han forteller at Kirsebærene i Oslo fortsatt er litt sure og at de ikke er helt klare til å bli spist.

– Men om det er 20 grader en dag, kan man merke forskjell fra en dag til en annen. Det er jo bare å prøvesmake!