NRK Meny
Normal

– Bruker udokumenterte tall

Lambda-forkjemperne har hevdet at besøkstallene vil bli dobbelt så høye som de andre alternativene til nytt Munch-museum. Opposisjonen vil se dokumentasjon.

Munchmuseet eksteriør oktober 2012

Arbeiderpartiet og Sosialistisk venstreparti mener Lambda-forkjemperne bruker udokumenterte publikumstall i sine argumenter i kampen om hvor det nye Munch-museet skal ligge.

Foto: Tuva Gaarder Nordlie / NRK

Opposisjonenreagerer på at disse tallene aldri har blitt dokumentert, og de mener at de ikke har rot i virkeligheten.

200 000 på Tøyen

Sture Portvik

Sture Portvik, informasjonssjef i Munchmuseet.

Foto: Tuva Gaarder Nordlie / NRK

Det er en knapp uke til Munch-museet åpner sin neste store utstilling Det moderne øye, en utstilling som informasjonssjef Sture Portvik på museet håper vil lokke enda flere publikummere til de eldre lokalene på Tøyen.

– I løpet av ett år har vi normalt ca 126000 publikummere. Men vi har jo ambisjoner om å trekke enda flere.

Besøkstall er viktig argument når politikerne i Oslo krangler om hvilket nybygg som skal huse kunstverkene til Edward Munch.

Arbeiderpartiet og SV som vil ha museet på Tøyen har gjort grundige analyser ved hjelp av konsulentselskapet Opak som konkluderte med at et deres museum ville få i overkant av 200 000 besøkende i året. Mens flere forkjempere for Bjørvika har hevdet at Lambda vil kunne trekke over dobbelt så mange.

Saken fortsetter under bildet

Munchmuseet, en gruppe bloggere vises rundt

En gruppe bloggere får en forhåndskikk på den nye utstillingen som forberedes på Munchmuseet.

Foto: Tuva Gaarder Nordlie / NRK

– 500 000 i Bjørvika

Andreas Halse (Ap)

Andreas Halse (Ap)

Foto: Tuva Gaarder Nordlie / NRK

Andreas Halse fra Arbeiderpartiet raser over at det nå er kommet frem at det ikke foreligger noen grundig publikumsanalyse for Lambda.

– Aftenposten har brukt det på lederplass, Dagens Næringsliv har brukt det på lederplass, og de som gikk i fakkeltoget brukte det som kronargument.

Han mener tallene til Lambda-forkjemperne er urealistiske.

– Jeg reagerer ganske sterkt. Jeg synes egentlig det påligger et ansvar hos de som er for Lambda å rydde opp i dette. At man har i så lang tid brukt et tall som viser seg å ikke ha noe faglig fundament. Dette tallet på 500 000 er en drøm - en fin drøm - men vi kan ikke sette oss ned og basere avgjørelsen på en drøm som det ikke er en skikkelig analyse bak.

– Ikke sammenlignbare

Hallstein Bjercke.

Næringsbyråd Halstein Bjercke (V)

Foto: Rolf Petter Olaisen / NRK

– Dette er ikke tall tatt ut av løse luften, det ligger et arbeid til grunn for det. Det arbeidet foregikk da man lagde et rom- og funksjonsprogram for det nye museet, sier Næringsbyråd Halstein Bjercke som mener opposisjonen er vel hard når de slakter publikumstallgrunnlaget til Lambda, men innrømmer han at tallene ikke er sammenlignbare

– Det er riktig at det ikke finnes sammenlignbare analyser slik man nå har foretatt for Nasjonalgalleriet og Tøyen-alternativene.

Det var munchmuseet selv som stod bak Bjørvika-tallene, og selv om de mener det ble gjort på en grundig måte, så kan de ikke dokumentere utregningene.

– Nei, det er vel ikke noen veldig klare rapporter på det. Det er heller et innspill som har kommet i prosessen.

– Skeptisk til ny rapport

Derfor kommer det nå en ny rapport på bestilling fra byrådet, og denne gangen skal tallene være sammenlignbare

– Vi vil nå jobbe veldig raskt for å fremskaffe de samme analysene av publikumstall for Lambda, sier Bjercke.

Andreas Halse tror mye står på spill for Lambda-supporterne.

– Vi får se den rapporten når den kommer. Jeg tror dette vil være et så stort prestisjenederlag for byrådet om det kommer andre tall, at jeg egentlig er ganske skeptisk til det som måtte komme ut i en ny rapport.