NRK Meny
Normal

– Breivik blir aldri sluppet fri

Ellen Holager Andenæs mener det er fullstendig usannsynlig at massemorderen kan slippe ut, selv om han er utilregnelig.

Ellen Holager Andenæs

Bistandsadvokat Ellen Holager Andenæs representerer flere personer som ble rammet av terroren 22. juli. Hun mener ingen bør bekymre seg for at massemorderen vil bli en fri mann, selv om han er erklært utilregnelig.

Foto: Bjørn Olav Skjæveland / NRK

– I dette tilfellet er det utenkelig at denne mannen noen sinne kommer til å komme ut igjen, sier Holager Andenæs til NRK.

Hun er bistandsadvokat for flere av terrorofrene etter 22. juli, og er overrasket over at rapporten fra rettspsykiaterne skaper så sterke reaksjoner.

Rettspsykiaterne har konkludert med at massedrapsmannen Anders Behring Breivik er utilregnelig, og at han ikke kan bli straffet.

Han vil i stedet overført til tvunget psykisk helsevern for behandling på en psykiatrisk institusjon.

– Jeg synes det er rart at så mange er provosert og skuffet over at Behring Breivik er utilregnelig, sier Holager Andenæs.

Mener det er tydelig at Breivik er syk

Geir Lippestad, som er forsvarer til Anders Behring Breivik, har gjentatte ganger sagt at hans klient har en spesiell virkelighetsoppfatning.

Video Lippestad er ikke overrasket

Lippestad sier han har gitt uttrykk for sin oppfatning av Behring Breivik tidligere og er derfor ikke overrasket over konklusjonen til rettspsykiaterne.

Holager Andenæs mener at man på bakgrunn av disse uttalelsene lenge har vært klar over at terroristen er syk.

– Vi har lyttet til hans forsvarer som hele tiden har formidlet at det er umulig for ham å forstå hvilken verden hans klient lever i, sier hun.

– Han slipper aldri ut

Bistandsadvokaten mener det er meningsløst å lete etter teoretiske muligheter for at Behring Breivik kan slippe ut.

Selv om retten vil måtte ta stilling til om Behring Breivik fortsatt er utilregnelig hvert tredje år, mener Holager Andenæs at han aldri vil bli en fri mann.

– Han har satt i gang en vanvittig massakre og slipper ikke ut igjen, uansett hva som skjer, sier hun.

– Ingen kommer til å vurdere at han skal ut igjen. Det skjer ikke.