– Håper vi kan støtte henne

OSLO (NRK): Oslos ordfører Fabian Stang mener Libe Rieber-Mohns åpenhet vil være til stor nytte for andre. Søndag forteller varaordføreren om at hun ble utsatt for grove overgrep fra da hun var syv år.

Rieber-Mohn

STERK HISTORIE: I et TV-program på TV 2 i kveld forteller varaordfører Libe Rieber-Mohn for første gang om stefaren som voldtok henne. Ordfører Fabian Stang og byrådsleder Stian Berger Røsland håper begge de kan støtte henne.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Fabian Stang

VIL STØTTE: Ordfører Fabian Stang mener at Rieber-Mohns åpenhet kan hjelpe andre i samme situasjon.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

– Jeg er veldig imponert over varaordføreren som orker å ta denne belastningen. Samtidig tror jeg det er til veldig stor nytte til de som opplever det samme, sier ordfører i Oslo, Fabian Stang, til NRK.no.

– Jeg ble voldtatt av stefaren

I programmet "Vårt lille land", som sendes søndag på TV 2, forteller Libe Rieber Mohn om stefaren som voldtok henne.

Stian Berger Røsland

MØTES MANDAG: – Det er en sterk i historie som er vond å høre på, sier byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland.

Foto: Anette Holth Hansen / NRK

– Jeg var syv eller åtte år første gang han voldtok meg. Vi var hos besteforeldrene mine. Jeg sov samme rom som ham. Jeg hadde sovnet. Og våknet at han lå oppå meg. Og gjennomførte samleie med meg. Jeg husker hvor forferdelig vondt det gjorde, forteller varaordfører i Oslo, Libe Rieber Mohn til TV 2.

– Jeg følte skyld. Jeg følte at det var noe galt med meg. Jeg følte at jeg ikke var verdt noen ting, og at de ikke var noe som brydde seg, utdyper hun.

– Kjente ikke til historien

Libe Rieber-Mohn er i dag varaordfører i Oslo og gruppeleder i Arbeiderpartiets bystyregruppe. Hun er gift med DnB-sjef Rune Bjerke, sammen har de to voksne barn.

Ordfører i Oslo, Fabian Stang, kjente ikke til historien Rieber-Mohn nå velger å fortelle.

– Men jeg har fått gleden av å bli godt kjent med Libe Rieber-Mohn og skjønt at hennes sterke engasjement for folk som har det vanskelig nok har bundet i en egen opplevelse. Det er ofte sånn at de som har opplevd tragedier i mye større grad er flinke til å være tilstede for andre.

Fabian Stang har ikke snakket med Libe Rieber-Mohn denne helgen.

– Jeg håper at vi kan støtte henne, på samme måte som hun har støttet andre.

– Vondt å høre på

Også byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland, er imponert over Rieber-Mohn. Han kjente heller ikke til historien, og skal møte henne i morgen.

– Det er en sterk i historie som er vond å høre på og det er imponerende at hun finner styrken til å fortelle om dette. Håpet er at hennes historie kan hjelpe andre som lever med det samme. Vise at det går an å snakke om det og få hjelp, sier Røsland til NRK.no

Både statsminister Erna Solberg og Jens Stoltenberg twitrer om hennes åpenhet.

Erna Solberg
Jens Stoltenberg