Hopp til innhold

– Bedre belysning er ikke nok

Bedre gatebelysning var et av tiltakene for en tryggere by etter voldtektsbølgen i fjor. – Det kan nok hjelpe noe, men kan ikke være det eneste vi gjør, sier blogger og leder av gruppen Aksjon mot voldtekt, Lisa Arntzen.

Lisa Arntzen

Blogger og leder av gruppen Aksjon mot voldtekt, Lisa Arntzen, unngår selv mørke gater. Men hun mener at bedre gatebelysning ikke nok for å unngå overfallsvoldtekter.

Foto: NRK

Mørke gater uten gatelys skremmer mange, spesielt etter Sigrid-saken og voldtektsbølgen for ett år siden. 55 overfallsvoldtekter og -forsøk ble anmeldt i 2011, og det skapte stort engasjement.

I en rapport som ble levert til byrådet i Oslo før sommeren, ble det foreslått en rekke tiltak for en tryggere by, blant annet et bedre nattbusstilbud og god belysning.

Flere som bor på Østensjø, mener området er for dårlig opplyst. Bjarne Koren mener at de mørke gatene gjør at mange vegrer seg for å gå ut om kvelden.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Bjarne Koren

– Sånn burde det ikke være. Hadde ting vært i orden hadde det føltes mye tryggere å gå ute, sier Bjarne Koren.

Foto: Andrea Kluge / NRK

Mørklagte gater skal fikses neste dag

Seksjonsleder i bymiljøetaten i Oslo kommune, Tom Kristoffersen, sier at de har vært på Østensjø, og skal tilbake mandag kveld for å bytte flere pærer.

Tom Kristoffersen

Tom Kristoffersen.

Foto: Siri Vålberg Saugstad/NRK

– I Arne Garborgs vei var det meldt inn to lamper som det var feil på. Vi så at det feil på flere da vi var der søndag, men det var på grunn av en overledning og et sikringsbrudd. Nå har vi ordnet det, men når det ikke ligger inne i meldingssystemet vårt, tar det lenger tid, sier Kristoffersen.

– En enkeltstående lampe skal skiftes innen 28 dager, fordi det ikke blir så mørkt i et område med bare én pære borte. Hvis det er fire eller flere etter hverandre, da skal de repareres første virkedag etter at vi har fått melding om det.

Han oppfordrer alle til å melde fra når lyset går, enten via en egen app på smarttelefonen, bymiljøetatens nettsider eller ved å ringe kundetorget.

– Per i dag står det 347 mørke lamper ute i hele veinettet i Oslo, av til sammen 80 000, sier han.

– Det har en tendens til å øke utover høsten, publikum er mer oppmerksomme på det når vi kommer til den mørke årstiden. Så det er nok flere mørke ute enn de 347, men det er de vi har melding på.

– Hjelper ikke med lys, hvis ingen hører deg

Lisa Arntzen

Lisa Arntzen.

Foto: Eirin Eikås/NRK

Leder av gruppen Aksjon mot voldtekt og blogger Lisa Arntzen, mener opplyste gater ikke er nok.

– Jeg snakker mye med jenter som er redde og sier at de ikke føler seg trygge i byen. Hvis det lys, men ikke folk, er det jo ingen som hører deg hvis det skjer noe, sier Arntzen.

Hun mener Oslo kommune fortsatt har en lang vei å gå.

– Kommunen har skrudd inn noen lyspærer og klippet noen busker. Men det er mange av de strakstiltakene som ble iverksatt i fjor, som ikke er fulgt opp.

Trygghetsapp

Arntzen råder jenter som er redde til å gå sammen, snakke i telefonen og dra kortet så snart de setter seg inn i en taxi. I tillegg finnes det forskjellige apper de kan laste ned til telefonen sin.

– Det er en som heter Besafe, som er en trygghetsapp til smarttelefoner. Den gjør at du kan utløse en alarm slik at vennene dine får vite hvor du er, og at du har aktivert alarmen hvis du er i fare. Jeg har hørt flere si at de føler seg tryggere hvis de har den appen, sier Arntzen.