Hopp til innhold

– Barndomskameraten min reddet meg

To år på sykehus, mobbeoffer og en skolegutt som verken kunne lese eller skrive. Barne- og ungdomstiden til fotograf Morten Krogvold er ikke en rosenrød historie. Men en barndomskamerat hjalp han til å male livet i muntre farger.

Morten Krogvold

Morten Krogvold er fotograf. I NRKs serie «Godhet» forteller han om hvordan godhet førte til et vendepunktet i hans liv.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Morten Krogvold (65) er suksessrik fotograf og har hatt utstillinger verden over. Men energi og livslyst er ikke noe han tar som en selvfølge.

I NRKs serie «Godhet» forteller han om en vanskelig barndom og om hvordan han ble reddet av kameratens godhet.

Mistet all selvtillit

Da Krogvold var sju år gammel ble han lagt inn på sykehus med en hoftesykdom. Der ble han i to år og var mye ensom. De andre barna mobbet han, og selv om foreldrene besøkte sjuåringen så ofte de kunne, fikk de bare være på sykehuset i 40 minutter.

Han fikk heller ingen undervisning. Da sykehuset ble byttet ut med skolehverdag kunne han verken lese eller skrive.

– Oppholdet fjernet all selvtillit, forteller han.

– Puttet visdom i hodet mitt

På sykehuset var radio med Sandemose og Bjørneboe guttens selskap. Men da han kom hjem ble radioen og forfatterne byttet ut med nabogutten Erik Wassum. Han var to år eldre enn Krogvold. De ble bestevenner. Selv på fotballbanen, da lagene skulle fordeles, valgte Erik Morten som den første, selv om han ikke var den beste på banen.

– Han hadde en oppdragende rolle og ville putte visdom inn i hodet mitt. Han forklarte meg om mysterier og naturfenomener, sier Krogvold.

For på skolen var Krogvold, ifølge seg selv, en taper.

– Lærerne tok ikke hensyn til at jeg hadde begynt på skolen senere enn de andre. De så meg ikke, men det gjorde Erik. I ungdomstiden hadde jeg en smerte inne i meg. Familie og mange andre stilte opp, men Erik var unik.

Gode venner er gaver

Dette utspilte seg på 1960-tallet, men vennskapet har bestått.

– Det var en tid jeg fotograferte barn som hadde blitt hjerteoperert. En dag ringte Erik: «Jeg ser du fotograferer hjerteopererte. Om to timer skal jeg ta bypassoperasjon», sa han til meg.

Krogvold ringer senere sykehuset og ber de hilse fra ham, når kameraten våkner.

– Da ble han rørt, ler Krogvold.

Han forteller at Erik bygde han opp igjen mentalt, og at han har lært Krogvold selv å se mennesker.

– De nære vennene er en gave. Det er nesten like stort som å få barn, sier Krogvold.

Har du opplevd godhet? Del din historie på nrk.no/godhet eller i sosiale medier ved å bruke #nrkgodhet.