– Anbefalelsesverdig å gripe inn

Er det fornuftig å gripe inn hvis du blir vitne til et ran? Presidenten i Norges Juristforening oppfordrer folk til å gjøre nettopp det.

Curt A. Lier

– Det er lov å bli redd. Men noe kan man gjøre, tenker jeg. Da kan man stille seg på tilstrekkelig avstand, rope kanskje, ringe politiet.

Foto: Daria Zoric / NRK

Curt A. Lier frykter likegyldighet i samfunnet, og mener de som har mulighet for det bør gripe fysisk inn hvis de kommer over et ran.

– Det er ingen tvil om at nødvergeparagrafen i straffeloven gir publikum anledning til å gripe inn når noen holder på å bli ranet.

Lov å hindre angrep

Grensen går der man bruker mer makt enn det som er nødvendig for å hindre angrepet, sier Lier. I tillegg må man ta vare på sin egen sikkerhet.

– Men hvis man ikke går for langt, så er det både lovlig, og etter min oppfatning anbefalelsesverdig å gripe inn, jeg syns ikke man skal advare folk mot å gjøre det.

  • Mange har vært opptatt av hva en enkeltperson skal gjøre som vitne til et ran, etter at en 17-årig gutt hindret en 18-åring i å rane en 10 år gammel gutt på Helsfyr i helgen.
  • Men 17-åringen ikke bare hindret ranet, han skadet også ransmannen, som fortsatt ligger på sykehus bevoktet av politi. Politiet anmeldte ham for unødig voldsbruk.

På en pressekonferanse mandag sa fungerende politimester i Oslo, Roger Andresen, at folk bør ringe politiet før de foretar seg noe.

– Vi ser at det er stor grad av sympati for dem som utøvde denne volden mot ranerne, men sett fra politiets side må vi si at slik håndhevelse ikke er i tråd med norsk straffelov.

– Ikke sparke noen som ligger nede

Curt A. Lier mener folk selv må vurdere hvilke grep de er i stand til å bruke i en ranssituasjon.

– For noen vil det være å gjøre anskrik, ringe politiet, ta bilde av ranerne kanskje, stå på avstand å si at dette må dere holde opp med. For andre kan det være å gripe fysisk inn. Noe syns jeg man er forpliktet til å gjøre.

Lier mener det er en uheldig utvikling når vi ser eksempler på at forbipasserende bare står og ser på at folk overfalles.

– Det som er problemet i denne saken, hvis den er beskrevet riktig i pressen, er at man fortsetter voldsbruken etter at det ikke er nødvendig lenger. Har man sparket noen som ligger nede, er det utover det man har anledning til etter nødvergeparagrafen.

Created by InfoDispatcher

– Jeg ville forsøkt å skaffe hjelp