– Alle barn må få svømmeundervisning

Akershus Venstre krever at det må føres tilsyn med kommunene så dette skjer i fremtiden. Så langt i år har rekordmange mennesker druknet her til lands.

Vi er med Redningsskøyta ut på fjorden. De arrangerer en redningssaksjon for oss. Abid Raja blir reddet opp av vannet. Livredningsdemonstrasjon på land. Været er bra.

- Alle barn må få svømmeundervisning

Årets sommer har vært flott for alle som elsker sjøen, men for Redningsselskapet har det vært hektisk.

Bare i Indre Oslofjord har de hatt 500 oppdrag - og på landsbasis har 62 mennesker druknet. Det er verre enn noen gang.

– Det er et forferdelig høyt tall. Vi tror dette er et folkehelse problem. Da må vi inn i skolene å utdanne folk og lære folk hvordan de skal vise sjøvett, sier kommunikasjons i Redningsselskapet, Erik Giercksky.

Redningsselskapet ønsker også å samarbeide med næringslivet, organisasjoner og myndigheter.

– Staten følger ikke opp

Nå krever Venstres leder i Akershus at svømmeopplæringen på alle skoler blir bedre. Og at kommunen må holdes i ørene så kravene til svømmeundervisning blir fulgt.

– Tallene viser at ca. 50 prosent av alle barn i Norge ikke kan svømme. Det er nok slik at dette tallet dessverre er høyere blant innvandrere, sier Akershus Venstres førstekandidat til Stortinget, Abid Raja.

Han mener staten har sviktet på dette området og mener de nå er nødt til å fylle opp svømmebassengene i Norge.

– Vi vet at det bor 75 000 fattige barn i Norge og de har ikke råd til egen svømmeundervisning. Vi er nødt til å føre tilsyn med kommunene slik at de følger opp læreplanene hvor det står at alle femte klassinger skal være svømme dyktige, sier Raja.