Hopp til innhold

9-åring døde av hjernehinnebetennelse

En elev ved en barneskole i Oppegård i Akershus er død av smittsom hjernehinnebetennelse.

Vassbonn skole i Oppegård

Vassbonn skole ligger i Oppegård kommune i Akershus, sør for Oslo.

Foto: Oppegård kommune

Onsdag varslet kommuneoverlegen om at en elev i fjerde klasse ved Vassbonn skole var lagt inn på sykehus med mistanke om smittsom hjernehinnebetennelse. I går døde niåringen.

Folkehelseinstituttet har nå slått fast at det var smittsom hjernehinnebetennelse barnet døde av.

Barneskolen ligger i Oppegård i Akershus.

– Det er med dyp sorg vi mottok budskapet om at barnet som var innlagt på sykehus med smittsom hjernehinnebetennelse er død, sier ordfører i Oppegård kommune, Thomas Sjøvold.

– Nå fokuserer vi på å ivareta familien, medelever og andre personer som var nære, sier ordføreren til NRK.

Andre blir vaksinert

De andre elevene i klassen og personer som har vært i nær kontakt med eleven, har fått antibiotika og vil bli vaksinert i løpet av de nærmeste dagene. Dette gjelder rundt 35 personer. Kommunen er i kontakt med dem det gjelder.

– Vi mener å ha identifisert dem det gjelder, men er du i tvil, ta kontakt med smittevernkontoret, sier kommuneoverlege i Oppegård kommune, Dianne Lustvee Steenberg.

Hjernehinnebetennelse forårsakes av meningokokkbakterier. De færreste av dem som blir smittet vil utvikle sykdom, skriver Folkehelseinstituttet på sine sider. Kommunens smittevernkontor kan kontaktes på telefon 982 98 747, skriver Oppegård kommune i en pressemelding.

Dette skal du se etter

Overlege Bruun ber folk være oppmerksom på de typiske symptomene på smittsom hjernehinnebetennelse:

– Sykdommen begynner gjerne med uspesifikke symptomer som feber med frysninger, hodepine, kvalme og oppkast. Så kan det utvikle seg raskt og da kan man få utslett, nakkestivhet og nedsatt bevissthet, forklarer overlegen og legger til at det er snakk om dråpesmitte.

– Er dere redd smitten kan spre seg til andre områder?

– Det er veldig sjelden man ser mer enn ett enkelttilfelle, så vi er ikke veldig redd for det, men man skal være oppmerksom på symptomer, sier hun.

– Det skal mye til for å bli smittet, sier Bruun til NRK.

Samling på søndag

På søndag blir det en samling for de andre elevene på trinnet.

– Vi åpner skolen på søndag for en samling for trinnet, og det blir en samling på skolen på mandag, både før og etter skoletid, sier ordfører Sjøvold. Samlingen på mandag etter skoletid er åpen for alle.

Han ønsker ikke å si noe om hvordan familien har det, men sier at kommunen ivaretar dem og tilbyr oppfølging.

– Dette er ufattelig trist og noe av det verste vi kan oppleve, sier ordføreren.