NRK Meny
Normal

73 anmeldte personran så langt i november

Ifølge Oslopolitiet har det vært betydelig færre personran i Oslo hittil i november, i forhold til forrige måned.

Politi Borggata ran Oslo

RANET I OSLO: Politi i Borggata i Oslo der en mann ble ranet av ukjente gjerningsmenn i november i år. (Arkivbilde).

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Mandag gikk Oslopolitiet ut med ranstallene for november måned, som er betydelig lavere enn den foregående måneden.

Det er i alt registrert 73 ransanmeldelser så langt i november i Oslo, viser den nye oversikten som politiet publiserte på sine hjemmesider. Det totale tallet på ransanmeldelser er 75, men to av ranene er ikke mot personer.

I oktober ble det anmeldt hele 120 ran, i snitt over tre ran per dag, ifølge politiets anmeldelsesstatistikk.

– Kan man si at den såkalte ransbølgen nå er over?

Roger Andresen

ØKT INNSATS I POLITIET: Roger Andresen er visepolitimester ved Oslo politidistrikt. Han tror politiets økte innsats mot ran i Oslo kan ha noe med de lave tallene på ransanmeldelser i november måned.

Foto: NRK

– Vi vet av erfaring at mange oppslag om ran i media skaper uro. Man skal være forsiktig med å kalle det det ene eller andre. Vi har sagt at det har vært en økning i september og oktober, og så ser det nå ut til at det flater nedover i slutten av november, sier Roger Andresen, visepolitimester i Oslo politidistrikt til NRK.

Andresen tror noe av årsaken til at ranstallene er lavere i november enn i de to foregående månedene er på grunn av politiets økte innsats den siste måneden.

– Politiet har vært veldig på alerten. Vi har brukt tid og krefter på å være tilstede i områder der vi erfaringsmessig vet at ran har skjedd. Slik har vi også kunnet pågripe en del ranere, sier Roger Andresen, visepolitimester i Oslo politidistrikt, sier Andresen.

Flere unge ranere

For de anmeldte ranene i november er 27 personer enten siktet eller mistenkt. Alle er gutter eller menn.

12 av dem er under 18 år.

– Hva tenker politiet om at det fortsatt er mange unge personer som begår ran?

– Det har vært en opphopning av litt yngre personer denne måneden, men tidligere har ikke det vært samme overrepresentasjon. Statistikk kan brukes til veldig mye, uten at det nødvendigvis sier hele sannheten. Jo lenger vi strekker tidsrommet ut, jo mer nyanserer dette bildet seg. Vi må se dette i et lengre perspektiv før vi konkluderer, sier Andresen.

Onsdag forrige uke lanserte Oslo kommune en rekke strakstiltak som skal få bukt med antall personran som har preget byen.

Så langt i 2013 har det blitt anmeldt rundt 850 ran i hovedstaden. Per dags dato ligger 2013 an til å ende med omtrent samme antall ransanmeldelser som i 2010-2011.

Ransgruppa i politiet er nå permanent, ifølge Andresen.

– Vi ønsker å holde et jevnt lavt nivå på antall ran og være tilgjengelig for publikum og pågripe så mange vi kan. Vi ønsker å gjøre det vanskeligere å rane, ved at vi er tilstede og avskrekker. I tillegg til at vi er såpass tilstede at vi pågriper de som begår ran, sier Andresen.