NRK Meny
Normal

Kvinne (70) ville hjelpe – ble lurt av «gravid» svindler

Mens den ene kvinnen later som hun faller og trenger hjelp, så stjeler den andre kvinnen lommeboken til damen (70) som kommer til for å hjelpe.

Mens den ene kvinnen "faller" og later som om hun trenger hjelp, så stjeler den andre kvinnen lommeboken til damen (70) som kommer til for å hjelpe.

VIDEO: Se overvåkningsvideoen fra Jessheim storsenter. Svindlerne lurer kvinnen til å hjelpe, mens de napper bankkortet ut av vesken hennes.

Filmen viser hvordan kvinnen (70), som har vært og handlet på Jessheim storsenter, blir fralurt bankkortet sitt av to kvinner som tilhører en gruppe med utenlandske omreisende svindlere.

Mens den ene later som om hun ramler foran 70-åringen, så stikker medhjelperen hånden ned i vesken på hennes og tar ut lommeboken. Medhjelperen trekker seg deretter unna for å ta ut bankkortet, før hun kommer tilbake og legger lommeboken ned i vesken igjen.

Odd Skei Kostveit

GRENSELØS: Leder av prosjektet Odd Skei Kostveit, sier man ofte ikke oppdager at man er blitt svindlet før det er for sent.

Foto: Marianne Holden / NRK

– Dette er bare ett eksempel på hvordan denne type organisert kriminalitet fungerer, sier Odd Skei Kostveit, som er leder av prosjektet Grenseløs.

Prosjektet er et samarbeid mellom fire politidistrikt, der målet er å jobbe mot mobil vinningskriminalitet. Se faktaboks for mer informasjon.

Banden har lurt over 30 eldre

Kostveit forteller at kvinnene i forkant av hendelsen har fått tak i pin-koden til kortet ved å følge med på 70-åringen, og at de to tyvene tok ut 4000 kroner av kontoen til offeret.

– Disse to gjerningskvinnene bruker en variant av avledning, hvor man får tak i lommeboken til offeret. Kvinnen skriker at hun har vondt i magen, så hun får offeret til å stoppe opp for å hjelpe til, sier Kostveit.

Det var Budstikka som først omtalte saken.

Ifølge Grenseløs-lederen er de to kvinnene tilknyttet en gruppe på 6-7 personer, som politiet mistenker står bak over 30 tilfeller der eldre har blitt lurt.

Kvinnene, som begge har bulgarsk statsborgerskap med adresse i Frankrike, har sittet i varetekt siden februar. De er siktet for å ha svindlet og lurt til seg flere hundretusen kroner, på samme måte som i videoen.

Resten av gruppen, som består av både menn og kvinner, er fortsatt på frifot. De er alle etterlyste av politiet.

– Kynisk og profittmotivert

Selv om vinningskriminalitet generelt går ned i Norge, viser statistikkene at det stadig er flere utenlandske svindlere som lurer folk.

– Dette er kynisk. De plukker bevisst sine ofre, helt klart. Vi har også eksempler på at hvis de som blir utsatt for dette forsøker å gjøre motstand, så kan det utvikle seg til et ran. Det er kynisk og det er profittmotivert, sier han.

Ifølge Kostveit er de svært profesjonelle i utførelsen av svindelen, og det er derfor vanskelig å oppdage før det er for sent -og kortet er tømt.

– Vi ser ofte at det er godt planlagt og organisert på den måten at de har ulike roller i de forskjellige gruppene. Man har noen som bare stjeler, noen som bare frakter ut, mens det er andre som tilrettelegger, sier Korstveit.

– Hva bør folk gjøre for å sikre seg mot dette?

– Jeg syntes det viktigste er at man gjør som man pleier å gjøre, men skal ikke legge om måten man reagerer på. Det er bra å hjelpe folk! Men så kan man se etter de tegnene som vi ser, nemlig denne avledningen.