6-åring i Konfliktrådet

Mette Wenli anmeldte en barnehageansatt for å ta nakketak på sønnen. Da politiet henla saken, fikk 6-åringen tilbud om å møte den ansatte i Konfliktrådet.

Mette Wenli

Mette Wenlis sønn ble innkalt til konfliktrådet – Her er brevet som politiet sendte til vår seks år gamle sønn med beskjed om at han kan stille til mekling.

Foto: Else Karine Archer / NRK

I januar i fjor anmeldte Mette Wenli og mannen en ansatt i barnehagen for å ha brukt fysisk vold mot sønnen deres. Bakgrunnen var en konflikt mellom den lille gutten og et annet barn. Mette Wenli så straffen sønnen fikk.

– Jeg kom for å hente sønnen vår tidlig en dag, og hører skrik fra et annet rom. Jeg blir stående og ser at en barnehageansatt kommer ut i garderoben med et godt nakketak på sønnen vår, setter seg ned foran han, tar han i ansiktet og sier: Nå er jeg dritt lei den skrikingen din, sier Mette Wenli.

Kort tid etter anmeldelsen kom svaret fra Oslo politidistrikt. Saken var henlagt og overført til Konfliktrådet.

Mette Wenli

Mette Wenli er sjokkert over politiets dømmekraft når de tilbyr et voldsutsatt barn å møte gjerningsmannen i konfliktrådet.

Foto: Else Karine Archer / NRK

– Jeg er sjokkert over politiets dømmekraft når de tilbyr et voldsutsatt barn å møte gjerningsmannen i konfliktrådet, sier hun.

– Og at et barn skal måtte ydmyke seg til å gjøre opp med en voksenperson, det blir jo en veldig skjev maktbalanse.

Fortsatt preget

Etter å ha snakket med psykologen som hjelper sønnen deres, valgte Mette Wenli og mannen å møte den barnehageansatte til mekling. Det skjedde uten at sønnen var tilstede.

Foreldrene var redd for at han ville få nye traumer av møtet.

Wenli får støtte av Rune Svendsen som er barnepsykolog, og som hjelper familien i denne saken. Svendsen sier at et møte med den voksne fra barnehagen kunne ha utløst tilbakefall for den lille gutten, som fortsatt er preget.

Ifølge leder i konfliktrådet, Helene Støversten, er det svært sjelden det forekommer mekling mellom barn og voksne. Hun understreker også at et møte i konfliktrådet er frivillig.

– For barn under 18 år er det foreldrene som må samtykke, og si ja eller nei. Så må foreldrene vurdere om det er riktig å ta med barnet.

– En glipp

Politiet sier det var en glipp å sende underrettelsesbrev om konfliktråd direkte til seksåringen. Det beklager de. I følge politiet ble brevet sendt etter en dialog mellom politiet og mor om muligheten for partene å møtes, dersom begge samtykket.

Saken er anket til Riksadvokaten, og politiet vil derfor ikke kommentere den nærmere.

Det ble ikke noen løsning i Konfliktrådet for familien Wenli, selv om de stilte opp, uten sønnen, for å se om det kunne føre frem.

Mette Wenli mener likevel at politiet sendte saken ukritisk videre til konfliktrådet.

– Jeg mener at politiet burde ha sjekket ut saken og etterforsket den på en ordentlig måte. De burde tilbudt seg å snakke med vår sønn, eller vår sønns psykolog, avslutter Wenli.