NRK Meny
Normal

58 kilo amfetamin og 11 våpen

58 kilo amfetamin og elleve våpen. Det var fangsten da politiet gikk til aksjon mot en leilighet på Torshov i Oslo i fjor vår. Saken starter i Oslo tingrett denne uken.

Amfetamin. Illustrasjonsfoto

Illustrasjonsfoto

Foto: Tollvesenet / NRK

Saken skulle egentlig starte mandag, men nye bevis førte til at rettsaken ble utsatt i to dager. 

- Årsaken er noen spaningsopplysninger, både en spaningsrapport og video og bilde fra spaningen. Dette er ny informasjon for forsvarerne, og gjør noe med forberedelsene. Det er uheldig at det blir lagt fram så tett opptil saken, og det er derfor den blir utsatt i noen dager, sier forsvareren til en av de tiltalte Advokat Vegard Aaløkken.

Politiet hadde spanet og gjennomført telefonavlytting før de gikk til aksjon mot en leilighet hvor de mistenkte at det ble oppbevart narkotika.

Våpen og 1000 patroner

Og politiet hadde rett. I leiligheten og i en Mercedes stående på leilighetens parkeringsplass i kjelleren, ble det funnet 58 kilo amfetamin som skal ha blitt innført fra Sverige.

Det har en samlet gateverdi på over 20 millioner kroner.

I tillegg beslagla politiet håndvåpen, jaktvåpen og maskinpistoler av følgende merker: 

To AK-47/AKM automatgevær, en Beretta, en ”skorpion” maskinpistol, to Smith & Wesson, en Husquarna maskinpistol, en Uzi pistol, en Baikal hagle, et AG3 automatgevær og en Husquarna rifle.

Politiet beslagla i tillegg over 1000 patroner og patronhylser.

Risikerer 20 års fengsel

Tre personer ble pågrepet under aksjonen. To av dem skal være tilknyttet A-gjengen. Senere er en kvinne og en mann bosatt i Sverige tiltalt i saken.

De fem risikerer strenge fengselstraffer når de møter i Oslo tingrett denne uken.

De to med de mest alvorlige tiltalene risikerer opptil 20 års fengsel.

Advokat Vidar Lind Iversen forsvarer én av dem, en 27-åring som må svare for fem forskjellige forhold.

- Han erkjenner et visst straffeansvar når det gjelder narkotikabiten og når det gjelder våpen. Men han erkjenner ikke straffskyld for innførsel og forsettet hans dekker ikke hele kvantumet saken gjelder, sier Iversen til NRK Østlandssendingen.

Det er satt av ti dager til saken i Oslo tingrett.