NRK Meny
Normal

55-åring tiltalt for å ha drept Catrine – husker ingenting

Catrine Røthe (42) ble knivstukket på Manglerud i Oslo før jul i fjor. Nå starter rettssaken mot den 55-år gamle ekskjæresten som står tiltalt for å ha drept Røthe, før han 40 minutter senere skal ha drept en bekjent.

Catrine Røthe

DREPT: Ved et garasjeanlegg på Manglerud blir Catrine Røthe stukket med kniv gjentatte ganger 9. desember i fjor.

Foto: Privat/NTB Scanpix

– Han hadde gjemt seg inne i en garasje. Så gikk datteren min forbi. Han angrep henne og knivstakk henne 21 ganger, hevder Torill Røthe.

Torill Røthe

MISTET DATTEREN: Torill Røthes datter Catrine ble knivstukket av det som skal ha vært ekskjæresten.

Foto: Privat

Klokka er halv åtte denne desembermorgenen i 2015. Catrine Røthe (42) er på vei til jobb. Men så langt kommer hun ikke. Ved et garasjeanlegg på Manglerud blir Catrine stukket med kniv gjentatte ganger. Ifølge tiltalen går et av stikkene igjennom hovedpulsårens brystdel og lungepulsåren, og et annet gikk gjennom hjertet. Hun døde etter kort tid av forblødning.

– Det tok tre dager før vi fikk endelig svar på at det var henne. Men innerste inne visste jeg det var henne hele tiden. Man håper så lenge man kan, sier Torill Røthe.

9. desember 2015, klokken 08.21: Politiet får melding om at en mann var knivstukket på Grønland. Han ble erklært død på sykehus kort tid etter. I ettertid viser det seg av gjerningsmannen og den drepte skal ha vært venner.

Både på Grønland og på Manglerud er politiet på jakt etter mennesker som kan ha sett eller hørt noe. De banker på dører for å finne vitner.

Laster kart, vennligst vent...

Ifølge tiltalen er det bare 40 minutter mellom de to drapene.

55-åring pågrepet

Klokken 12.05: Politiet pågriper en mann. Mannen er kjent for politiet fra før, og knyttes til begge drapene.

Den 55 år gamle utenlandsk statsborgeren har bodd i Oslo i flere år. Han har blitt utvist fra Norge flere ganger, sist i oktober i 2014.

– Det gjør saken veldig mye verre for oss som pårørende. Hadde myndighetene gjort jobben sin, så hadde han ikke vært i landet og dette hadde aldri dette skjedd. Da hadde Catrine kanskje fortsatt vært i live, sier Røthe.

Erkjenner ikke straffskyld

Psykiatrispesialister har konkludert med at han var psykotisk da han utførte drapene. Påtalemyndigheten har derfor tatt ut tiltale hvor de varsler påstand om overføring til tvunget psykisk helsevern.

– Min klient erkjenner ikke straffskyld. Han var ikke tilregnelig i gjerningsøyeblikket, han var psykotisk. Han har ingen minne om det han er anklaget for, sier 55-åringens forsvarer Bente Mostad Tjugum.

Catrine Røthe

Catrine Røthe ble 42 år gammel.

Foto: Privat

Gruer seg til rettssaken

November 2016. Torill Røthe, mannen og Catrines sønn (21) forbereder seg nå på rettssaken i Oslo tingrett neste uke, nesten et år etter at Catrine ble drept.

– Jeg gruer meg til å sitte overfor gjerningsmannen i flere dager. En sånn sak kan man aldri legge bak seg, men jeg håper at det etter rettssaken ikke vil prege livet så mye som den gjør nå, sier Røthe.

Rettssaken mot den 55 år gamle mannen starter i Oslo tingrett tirsdag. Han står tiltalt for to knivdrap 9. desember 2015. Det er satt av seks dag til saken.