NRK Meny
Normal

50 behandlet med antibiotika etter kontakt med elev med hjernehinnebetennelse

En gutt som går i 2. klasse ved Nesbru videregående skole, er innlagt på sykehus med smittsom hjernehinnebetennelse. Tilstanden er alvorlig, men stabil.

Nesbru videregående skole

VENTER PÅ SVAR: Kommuneoverlegen vet foreløpig ikke hva slags meningokokker eleven er smittet av.

Foto: Sigurd Steinum/NRK

Kommuneoverlegen i Asker bekrefter at en elev fra Nesbru videregående skole natt til torsdag ble lagt inn på sykehus med hjernehinnebetennelse.

– Han er innlagt på intensiven på Ullevål sykehus. Tilstanden er stabil, men fortsatt alvorlig, sier kommuneoverlege, Meera Grepp.

50 andre har fått antibiotika

Meera Grepp

Kommuneoverlege Meera Grepp ber ungdom og russ som fester mye i mai om å sørge for tilstrekkelig hvile, mat og vann. Det minsker risikoen for sykdom.

Foto: Rushda Syed / NRK

Kommunen har kartlagt hvem som har vært i nærkontakt med den syke eleven, og 50 personer har fått forebyggende behandling. De jobber fortsatt med å få tak i rundt ti personer som skal ha hatt nærkontakt med gutten.

– Det er ungdom som har vært på fest eller russebuss sammen med eleven og det har vært tett kontakt og fare for overføring via dråpesmitte, sier Grepp.

Kommunen har kontaktet rektor og helsesøster ved skolen og ungdommen via deres Facebook-kanaler.

Ikke grunnlag for å tro at flere er smittet

Ungdom som føler seg friske og ikke har hatt nær kontakt med den som er blitt syk de siste sju dagene, behøver ikke oppsøke lege for sikkerhets skyld.

– Per nå har vi ikke noe grunnlag for å tro at flere er smittet, sier Grepp.

Hun ber ungdommene om å følge med på allmenntilstanden og kontakte lege om man ikke blir bedre av for eksempel en forkjølelse.

Sykdommen skyldes meningokokkbakterier, men de vet foreløpig ikke hvilken type meningokokker.

Ønsker å gi alle elever gratis vaksine

Torunn Skottevik

Fylkestingsrepresentant for Akershus Arbeiderparti, Torunn Skottevik, ønsker at vaksine mot hjernehinnebetennelse skal bli gratis for alle elever i videregående skole.

Foto: Privat

Folkehelseinstituttet anbefaler ungdom som skal delta aktivt i russefeiring å vaksinere seg mot smittsom hjernehinnebetennelse.

I dag er det få som tar vaksinen, antakeligvis fordi den er dyr, mener fylkestingspolitiker for Arbeiderpartiet Torunn Skottevik. Hun foreslår i Akershus fylkesting på mandag at vaksinen skal gjøres gratis for elever i videregående skole.

– Det er dessverre sånn at mange elever i videregående opplæring og særlig når de er russ, ikke velger å bruke 5-6-700 kroner på å ta en sånn vaksine. Dette er ikke en stor kostnad for fylkeskommunen og kan gjøre at vi unngår at ungdommene får hjernehinnebetennelse, sier Skottevik.