NRK Meny
Normal

5 løgner

En kjøpesenterklovn som drømmer om å bli stand-up komiker, en businessfyr som har fått en sønn med downs syndrom og ikke takler det helt og en ukrainsk postordrebrud. Det er mange interessante karakterer i premierefilmen 5 løgner - men kanskje gaper spillefilmdebutant Lars Daniel Krutzkoff Jakobsen over for mye på en gang?

Lars Daniel Krutzkoff Jakobsen, som har manus og regi på 5 løgner, har tidligere laget flere kortfilmer som har gjort det skarpt på festivaler verden over.

Nå i det siste har han jobbet opp forventningene til sin spillefilmdebut ytterligere, ved bl.a å komme med noen temmelig friske uttalelser om at han selv har kjøpt sex uten å angre på det etterpå, og at denne sexen var med andre menn. Det er klart dette vekker en viss nysgjerrighet.

5 løgner er en typisk lappeteppefilm á la Shot Cuts og Pulp Fiction. Det er fem parallelle historier som så vidt berører hverandre i løpet av ett døgn i Oslo.

Det er et slags portrett av samtiden, hvor vi treffer et knippe mennesker som alle befinner seg litt på siden av samfunnet . Det er en temperamentsfull film, og ganske bisarre greier, egentlig.

Etter alt å dømme foregår dette på en fredag. Charlotte Frogner sitter i rullestol og verver medlemmer for Amnesty International på gata, Hun håper på et romantisk møte senere på kvelden med en av sine unge kolleger.

Charlotte Frogner
Foto: Scanbox Entertainment

 

Gard Eidsvold er en knallhard businessmann som ansetter folk og gir dem sparken etterpå uten å fortrekke en mine. Han har fått en sønn med downs syndrom, og velger å stå fram på TV2 og snakke om det.

Michalis Koutsogiannakis er hjertepasient, bestefar og horekunde som fyller seksti år på denne dagen. Han er en trivelig fyr. Det virker helt urimelig å skulle kritisere ham for noe som helst.

Pia Tjelta er en såkalt postordrebrud fra Ukraina som skal sendes ut av Norge igjen. Forholdet til Jon Skolmen funka ikke like bra som de hadde håpet. Hun føler ganske mye bitterhet overfor det norske samfunnet, og er ikke innstilt på å følge visumreglene.

Kim Sørensen er en kjøpesenterklovn som har ambisjoner om å bli stand up-komiker. Han bruker klovnejobben som en dekkoperasjon for å være utro mot kona si. 

Vitsematerialet hans er en vill krysning mellom platte rorbuvitser, hverdagslige utsagn som ikke egentlig er humor i det hele tatt og rene groteskerier.

Disse fem historiene har det til felles at de handler om folk som lyver eller ikke sier hele sannheten, og vi synes synd på alle sammen.

Det må mer til

Jeg vet ikke helt hva som egentlig kreves av ressurser for å mestre et så ambisiøst prosjekt, men jeg er temmelig sikker på at det skal mer til enn dette.

Dette er en film som gaper over altfor mye, og som store deler av tiden er nesten bra. Det er fem forskjellige univers som skal pakkes sammen her, og det blir for mye.

De fortellingene det er mest futt i, er de to om den jubilerende hjertepasienten og den om klovnen som vil bli stand up-komiker.

Kim Sørensen og Ingvild Lien Sunde
Foto: Scanbox Entertainment

 

Disse sekvensene har både hjerte og humor, og flyter avgårde tilsynelatende av seg selv. Den seksti år gamle bestefaren vekker følelser i salen. Og den ene absurde stand up-scenen er vel det mest minneverdige med hele filmen.

Det går mer trått når filmen skildrer tomheten i overklasse-Norge, i sekvensen med Gard Eidsvold. Her har de kjøpt noen svinedyre slips og lånt et arkitekttegnet hus i Ekebergåsen, uten at vi blir særlig overbevist.

Heller ikke Pia Tjeltas ukainske falske, østeuropeiske aksent er særlig overbevisende. Her er det et stort problem at vi ikke egentlig ser en dame fra Ukraina, men snarere en skuespiller fra Norge. (Det er godt mulig dette vil fortone seg annerledes for folk som kommer fra f.eks. Belgia, og som ikke har sett seg Mongoland eller Kvinnen i mitt liv.)

5 løgner er en mangelfull og rotete film, men den er i hvert fall ikke pysete. Filmen gasser på med problemstillinger til høyre og venstre, og om det ikke henger helt sammen kunsterisk, så er det likevel godt å at det er noen som orker å prøve.