46 varmegrader i skyggen

- Det var bare å legge seg under en bil, fordi telt ble for varmt, forteller rallyfører Ullevålseter om Gobiørkenen.

Pål Anders Ullevålseter
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

I løpet av to juni-uker har Pål Anders Ullevålseter kjørt fra St. Petersburg til Beijing på motorsykkel.

- Litt av en tur!

Ullevålseter ble skuffet da Dakar-rallyet ble avlyst . Men han forteller til NRK Østlandssendingen at de 10.000 kilometrene han fikk kjøre på Rally Transorientale var et lite plaster på såret. Til tross for at førsteplassen glapp med 26 minutter, er føreren fornøyd med turen.

- Det var litt an en tur! Jeg pleier ikke titte så mye rundt meg når jeg kjører, men nå var jeg bare nødt til det. Det var veldig spesielt, særlig når vi kom inn i Gobiørkenen. Der kunne man se fjell som egentlig bare var sand, og det finnes daler med tusenvis av små sanddyner, og også små innsjøer med masse rare, fine, ting, sier Ullevålseter.

- Det er de fineste strekkene jeg har kjørt noen gang med tanke på natur og kjøreterrenget, fortsetter han.

- Jeg var redd når det var 46 grader

Til tross for nydelig natur innrømmer Ullevålseter at det ikke bare har vært lett å oppholde seg i ørkenen.

- Når det var 46 grader i skyggen var jeg redd - jeg var sikker på at jeg skulle bli fløyet ut derfra. Jeg har stor respekt for varmen. Depotene var midt ute på de øde slettene, og det var ingen skygge å finne. Da var det bare å legge seg under en bil - telt og lignende ble for varmt.

- Fulgte etter meg fra Russland til Kina

På dagen ble det tilbakelagt kilometer etter kilometer, og Ullevålseter forteller at han fikk med seg mye natur fordi han ble liggende først i sporet.

Erfaringen var ifølge ham selv fin, men helst skulle ønske han hadde sett mer av ryggen til vinneren Jaroslav Katrinak (Slovenia).

Pål Anders Ullevålseter
Foto: STEVE CRISP, Steve Crisp / SCANPIX

- Vi to kjempet om seieren, og han valgte egentlig bare å følge etter meg fra Russland og til den Kinesiske mur. Da begynte jeg å bli irritert på ham. De gangene han startet foran meg, stoppet han og ventet på meg, også hvis jeg tok en tissepause. Det var taktikken hans, og det fungerte jo, medgir føreren, som mener han kjører 10-15 prosent saktere når han kjører foran og må navigere.

- Jeg lot som jeg tryna

Ullevålseter prøvde å riste av seg en påhengende slovener, men uten hell.

- Jeg ble ikke kvitt fyren! Det var til og med noen ganger jeg latet som jeg tryna, og da tok det meg skikkelig lang tid å få opp sykkelen igjen. Men han lå fortsatt bak meg. Jeg prøvde også å lure han bak neste sanddyne og stikke av.

Forsøkene var altså forgjeves, og Katrinak kjørte inn til en førsteplass. Men neste år får Ullevålseter en ny sjanse, når Rally Paris-Dakar kjører i gang 3. januar i Buenos Aires.

Les mer:

Ullevålseter sikret andreplassen

Seiret på varm etappe

Ny seier til Ullevålseter