400 venter på barnehageplass i Oslo

Det er cirka 400 familier i Oslo med rett til barnehageplass i 2016 som fortsatt står i kø. Byrådet garanterer at alle som er født til og med oktober skal få plass.

Anette Karlsen og Iver

Anette Karlsen og sønnen Iver på lekeplassen i Lille Tøyen hageby i vente på barnehageplass.

Foto: Edin Babic / NRK

– Det hadde vært godt å vite hvor vi kommer til å få barnehageplass. Jeg har ikke lyst til å reise til andre siden av byen, sier Anette Karlsen.

Hun leker med sønnen Iver i solskinnet midt i Lille Tøyen hageby. Anette skulle ha vært på jobb, men foreløpig må de smøre seg med tålmodighet og vente. De er nemlig en av cirka 400 familier i Oslo med rett til barnehageplass som fortsatt står i kø.

– Jeg regner jo med at vi kommer til å få plass. Vi bor i Oslo og det er hundre barnehager rundt her, men jeg er ikke sikker på at vi kommer til å få en barnehage i relativ nærhet, sier Karlsen.

Garanterer plass

Tone Tellevik Dahl på Oslo Rådhus

Tone Tellevik Dahl, byråd for kunnskap og oppvekst i Oslo kommune (Ap).

Foto: Onsøien, Ole Gunnar / NTB scanpix

Da søknadsfristen til barnehager gikk ut 1. mars var det 8711 søkere med rett til plass. Av disse var det 1009 barn som var født i september og oktober. Nytt fra barnehagestart i år er at også de har lovfestet rett til barnehageplass innen utgangen av den måneden de fyller ett år.

– Alle barn som er født innen august fikk allerede fått plass før sommeren. Cirka 75 prosent har fått oppfylt sitt første eller andre ønske om eksakt barnehage, sier Tone Tellevik Dahl.

Byråd for kunnskap og oppvekst i Oslo kommune er sikker på at de resterende 400 september og oktoberbarna som står i kø vil få plass.

Anette og sønnen Iver leker

Anette Karlsen og sønnen Iver gleder seg til barnehagestart.

Foto: Edin Babic / NRK

– Jeg garanterer at alle som har lovfestet rett til barnehageplass innen utgangen av måneden de fyller ett år vil få plass og det er jeg veldig glad for, sier Tellevik Dahl.

Første eller andre valg

Mamma Anette synes det er vanskelig å planlegge ting i vente på plass. Hun har selv sjekket med barnehagen hun hadde som førstevalg, Der er det ifølge ledelsen fullt, noe hun synes er kjipt. Men andrevalget hadde hun blitt minst like glad for.

– Kanskje vi får andrevalget. Det er rett nedi her, så det hadde vært fint, sier Karlsen og får bekreftelse av en smilende Iver.