Fredensborg-drapet: To tiltalt for drap under særdeles skjerpende omstendigheter

Påtalemyndigheten har tatt ut tiltale mot totalt fire menn etter drapet i Fredensborgveien i Oslo i fjor.

Drapet i Fredensborg

Jonna Rask (26) ble funnet drept i leiligheten i Fredensborgveien i Oslo i fjor. Når har påtalemyndigheten tatt ut tiltalte mot fire menn.

Foto: Arild Sandsvik / NRK

En 29-årig svensk mann og en norsk 21-årig har blitt tiltalt for drapet på svenske Jonna Rask (26) i april i fjor. De er også tiltalt for drapsforsøk på kjæresten hennes, som ble livstruende skadd.

I tillegg er to andre tiltalt for medvirkning til ran med døden til følge, og medvirkning til ran med skadefølge.

Det fremgår i tiltalebeslutningen, som NRK har fått tilgang til.

– Særdeles skjerpende omstendigheter

29-åringen har erkjent drapet på Rask. Han er tidligere dømt for alvorlig kriminalitet, deriblant trusler, mishandling og grove krenkelser mot en kvinnelig partner.

21-åringen er også tiltalt fordi påtalemyndigheten mener at han hadde tid og anledning til å gripe inn og forsøke å stanse drapet, men unnlot å gjøre dette.

Inga Bejer Engh

Statsadvokat Inga Bejer Engh forteller at to menn er tiltalt for drap under særdeles skjerpede omstendigheter og drapsforsøk under særdeles skjerpende omstendigheter.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Statsadvokat Inga Bejer Engh vil ikke gå i detalj om drapet, men forteller at de to risikerer lovens strengeste straff.

– De to er tiltalt for drap under særdeles skjerpede omstendigheter og drapsforsøk under særdeles skjerpende omstendigheter. Da er det en strafferamme inntil 21 års fengsel – som er det strengeste vi har, sier hun til NRK.

29-åringens forsvarer, Per Sjong Larsen, vil ikke si så mye om tiltalen på nåværende tidspunkt.

– Min klient har forklart seg til politiet, samarbeidet under rekonstruksjonen og forklart seg om de faktiske forhold. Ut over det ønsker jeg ikke å gi noen kommentarer til tiltalen, sier han til NRK.

Les også: Vil vurdere tilregnelighet for Fredensborg-siktet

– Flaks at kjæresten overlevde

Drapet på 26 år gamle Jonna Rask og drapsforsøket på hennes kjæreste 30. april i fjor skapte umiddelbart overskrifter, og det gikk ikke lenge før politiet pågrep fem personer.

Fire menn på mellom 20 og 28 år ble siktet for drap eller medvirkning til drap. To av dem har svensk statsborgerskap. De to andre er brødre med norsk statsborgerskap.

De to ovennevnte er også siktet for overtredelse av straffelovens paragraf 233 og paragraf 49 – det vil si drapsforsøk – på Rasks kjæreste, som ble livstruende skadet. At han raskt fikk medisinsk behandling, reddet livet hans.

– Det var lykkelige omstendigheter som gjorde at han rakk frem i tide til sykehuset, sier Engh.

Les: – Han er sterkt preget av tapet av sin kjære

Planla innbrudd

Flere av de tiltalte har forklart seg om innbruddsplanene til politiet. Den ene av de tiltalte brødrene har fortalt politiet at meningen var å begå et ran i leiligheten der Jonna Rask bodde.

27-åringen fra Sverige har fortalt at det skulle gjennomføres et innbrudd hos den drepte, og at de skulle holde dem som var i leiligheten «i sjakk».

Les: Fredensborg-drapet: Avdøde ringte politiet etter innbruddsforsøk

Ifølge tiltalen brøt de fire opp døren til leiligheten, og truet med kniv og øks under ranet.

Rask ble etterhvert påført flere knivstikk, og døde kort tid etter. Drapet og drapsforsøket ble begått for å unndra seg straff for ranet, mener påtalemyndigheten.

– Vi vil ikke gå inn på bevisene i saken før den er behandlet i retten, men som det fremgår av tiltalen legger påtalemyndigheten til grunn at de fire dro til leiligheten for å rane dem som befant seg der, sier Engh.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Krimteknikere i Fredensborgveien 14

Den døde kvinnen ble funnet inne i leiligheten, og kjæresten hennes ble funnet like utenfor boligen. Her sees krimteknikere dagen etter drapet i Fredensborgveien i Oslo.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

– Ikke tilstrekkelig underbygget

Advokat Morten Furuholmen

Morten Furuholmen.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX
Vibeke Hein Bæra utanfor Oslo tinghus

Vibeke Hein Bæra.

Foto: Anne Lognvik

Ifølge tiltalen var den svenske 27-åringen – som er tiltalt for ran med betydelig skadefølge – ikke i leiligheten under ranet, men holdt vakt utenfor.

Hans forsvarer, Morten Furuholmen, sier han er er overrasket over at tiltalen har fått et annet innhold enn siktelsen han ble kjent med i varetektsperioden.

– Han erkjenner medvirkning til ran, men er tydelig på at han ikke anser seg ansvarlig for dødsfølgen. Han har ikke befunnet seg i leiligheten, og han hadde ingen kunnskap om at det skulle benyttes vold overhodet. Jeg kan ikke se at tiltalen er tilstrekkelig underbygget, sier Furuholmen til NRK.

Les: Fredensborg-drapet: – Hadde med øks, kniv og brekkjern

Vibeke Hein Bæra er forsvarer for den norske 26-åringen. Hun mener det heller ikke er grunnlag for å tiltale ham for drap.

– Jeg mener det ikke var grunnlag for drapstiltale, som han var siktet for. Han ser frem til å komme i retten og forklare seg. Han har hele tiden vært dypt fortvilet over at ranet endte med drap, det var aldri i hans tanker at det kunne bli utfallet. Utover det er det vanskelig å kommentere tiltalen, siden jeg foreløpig ikke har sett den, sier Bæra til NRK.

Hvorfor hadde han med øks og brekkjern?

– Det var for å ta seg inn i leiligheten, sier Bæra.

Anja Karin Hellander er forsvarer for den norske 21-åringen.

– Jeg mener det overhodet ikke er grunnlag for å tiltale ham for drap. Han var i leiligheten for å begå et ran, og det har han erkjent. At konsekvensene skulle bli så fatale, var på ingen måte i hans tanker, sier hun.

Bistandsadvokat Birgit Vinnæs representerer Jonna Rasks familie.

– Familien er fornøyd med at det nå er tatt ut tiltale, og at man har kommet videre i prosessen. Det er en solid tiltale, og de synes det er bra at alle fire blir stilt til ansvar gjennom å bli tiltalt, sier Vinnæs til NRK.