NRK Meny
Normal

39 barn har fått for dårlig hjelp av barnevernet

Bydel St. Hanshaugen får refs av Fylkesmannen fordi de avviser for mange barnevernssaker. Minst 39 barn som skulle hatt hjelp av barnevernet, fikk ikke saken sin undersøkt i fjor, viser en kontroll.

Bente Rygg

MANGELFULL BEHANDLING: I rapporten kommer det fram at flere meldinger som omhandler vold, rusmisbruk og psykisk sykdom er henlagt. Avdelingsdirektør i sosial- og familieavdelingen ved Fylkesmannen i Oslo og Akershus, Bente Rygg, sier flere av sakene var behandlet utilstrekkelige og til dels mangelfulle.

Foto: Henriette Mordt / NRK

– Det er tross alt barn det gjelder, så dette kan være veldig alvorlig. Et barn som lever under konstant stress, trusler eller vold, kan utvikle skader som man ikke vet hvordan kan utvikle seg i framtiden, sier avdelingsdirektør hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus, Bente Rygg.

En kontroll utført av Helsetilsynet avdekker at minst 39 barn i St. Hanshaugen bydel, som skulle hatt hjelp hos barnevernet, ikke fikk saken sin undersøkt i fjor.

Dermed henlegger bydelen langt flere barnevernssaker enn gjennomsnittet i kommunen. Mens man i Oslo avviser i snitt 20 prosent av slike meldinger, lot man være å se på 35 prosent av sakene i St. Hanshaugen i fjor.

– Etter at vi trakk ifra meldinger vi mente var rimelig at de henla, gjennomgikk vi hver eneste melding, for å se årsak og begrunnelse til henleggelse. Da så vi at de var utilstrekkelige og til dels mangelfulle, forteller Rygg.

I rapporten kommer det fram at flere meldinger som omhandler vold, rusmisbruk og psykisk sykdom er henlagt. I tillegg har de henlagt flere meldinger om barn som barnevernstjenesten hadde informasjon om fra tidligere.

Uenighet

Fylkesmannen så grundigere på 67 henlagte meldinger. De fant at i 39 av disse burde barnevernet gått videre med saken.

– Fylkesmannen sier vi ligger over snittet. Én av forklaringene på det er at vi har saker fra sentrum, som tilhører andre bydeler og kommuner. De sender vi videre, og derfor ligger vi over snittet, sier bydelsdirektør i St. Hanshaugen, Ellen Oldereid.

Til dette svarer Rygg hos Fylkesmannen at de har trukket ut meldingene som kommer fra andre kommuner og bydeler, slik at disse ikke er en del av statistikken slik bydelen mener.

– Ja, da er vi uenige om det. Men vi forholder oss til avviket og kommer til å jobbe med å lukke det, sier Oldereid i bydel St. Hanshaugen.

Nå har bydelen fått en frist for å svare på hva de skal gjøre for å rette opp forholdene i barnevernet.