NRK Meny
Normal

- Taxibransjen blir nok aldri ren

Over 300 er til nå dømt i den store drosjesvindelsaken i Oslo, men politiet tror fortsatt ikke bransjen er helt ren.

Drosjer i regnvått Oslo sentrum

Drosjer i Oslo sentrum. Illustrasjonsfoto.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Drosjesvindelen dreier seg om i alt 2300 eiere og sjåfører som har kjørt svart for mer enn 620 millioner kroner. Nesten 400 av disse er blitt straffeforfulgt.

Leder for finans og miljøkrimseksjonen i Oslopolitiet Gro Smogeli kaller dette en velykket operasjon:

Gro Smogeli

Gro Smogeli

Foto: NRK

– Vi er veldig fornøyde vi har veldig få henleggelser og ingen frifinnelser. Vi har nesten 100 prosent tilståelsesdommer, så vi har belastet domstolen i liten grad, men fått gode resultater, sier Smogeli.

Og resultatet er at over 300 av de nesten 400 personene som politiet har etterforsket har endt med dommer på alt fra bøter til flere års fengsel.

LES OGSÅ: 400 drosjeeiere risikerer fengsel

De fleste eierne og sjåførene som har blitt tatt har tilstått forholdene, og frem mot vinteren regner politiet med at alle de 392 involverte har blitt dømt, sier ansvarlig for Taxiaksjonen, politiadvokat Ragnvald Brekke:

– Når de kommer til oss skylder de fleste på regnskapsfører, men etter hvert innser de at de må påta seg ansvaret og det ender som oftest med erkjennelser, sier Brekke.

LES ALT OM DROSJESVINDELEN I HOVEDSTADEN

- Massiv kriminalitet

Mange har vært involvert i den omfattende svindelen. En regnskapsfører ble i 2007 dømt til åtte års fengsel for å ha hjulpet flere hundre drosjeeiere med skatte og regnskapsjuks. De fleste av eierne som nå er dømt eller snart vil få sin dom ha samarbeidet med denne regnskapsføreren.

– Det er massiv kriminalitet: Det er skatteunndragelse, momsunndragelse, regnskapsbrudd, trygdesvindel, sosialsvindel og valutasmuling, nesten alt av økonomisk kriminalitet på en gang, sier Jan Egil Kristiansen som er leder av skattekrimavdelingen i Skatt Øst.

Skattemyndighetene og politiet anslår at nær en firedel av drosjenæringen har drevet ulovlig.

– Vi regner med at cirka 20-25 prosent av eierne har drevet ulovlig. Så flertallet har nok drevet hvitt selv om vi ikke har fått kontrollert alle, vi mistenker flere for juks, sier Kristiansen.

- Færre svindlere i drosjenæringen

Video nsps_upload_2009_8_18_18_52_32_2517.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Trykk på bildet for å se video.

– Blir nok aldri ren

Men selv om mange er avslørt, og tatt, tror ikke politiadvokat Ragnvald Brekke at drosjenæringen i Oslo er helt ren.

– Det blir den nok aldri, men dette har fått satt fokus på svart omsetning i drosjenæringen. Det vil få endret regelverk etter hvert, og kanskje også systemer slik at det blir enklere å holde kontroll på kontantomsetningen, sier han.

Heller ikke Kristiansen i Skatt Øst tror den siste drosjesvindleren er tatt, ennå:

– Jeg tror ikke drosjenæringen er helt ren, og det blir den nok ikke før vi får strengere regler. Vi må ha strengere krav til taksametre og ha mulighet til å melde fra til løyvemyndighetene dersom vi finner at de har unndratt skatt og brutt regnskapsreglene. Dessuten må vi få til en ordning der taxisentralene rapportere inn omsetning fra taksameterne og hva de har betalt i lønn - da skal det bli svært vanskelig å jukse, sier han.

Les flere nyheter fra Oslo og Akershus. Du kan også følge NRK Østlandssendingen på Twitter .

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.