NRK Meny
Normal

30 amerikanere finkjemmet Oslo

Fortroppen forbereder president og fredsprisvinner Barack Obamas Norges-besøk.

President Barack Obama
Foto: Gerald Herbert / AP

Oppdraget er å kartlegge stedene Obama skal besøke når han 10. desember kommer til Norge for å motta fredsprisen, skriver Aftenposten.

Planlegger minutt for minutt

Delegasjonen undersøkte blant annet Slottet, der Obama er invitert til å sove under besøket , og Nobels Fredssenter. Og det er ikke lite delegasjonen vil få klarhet i.

Alt fra hvilke musikere som skal spille, hvor presidentfruen skal sitte i forhold til de kongelige og til hvilket minutt ankomsten i rådhuset skal skje, ville amerikanerne ha svar på.

Den største utfordringen ligger kanskje i å holde presidenten sikker i Oslo. Sikkerhetsdelegasjonen har undersøkt mulige rømningsveier, fra så vel bygninger som byen Oslo.

De spør om alt mulig, ikke minst om hvordan Oslo-politiet har tenkt å sikre arrangementet. Og formidler sitt syn på sikkerheten, sier politioverbetjent Kjell Bjerklund til Aftenposten.

Men de norske arrangørene rynker ikke på nesen over den storstilte planleggingen fra amerikansk side. Amerikanerne er krevende og det blir en stor jobb, men å møte Obama blir spesielt. Det er bare å glede seg, sier rådhusforvalter Bjørn Risvik.