NRK Meny
Normal

26-åring fengslet etter gjengaksjon

Den sjette broren som er siktet etter gjengaksjonen i forrige uke ble lørdag formiddag varetektsfengslet av Oslo tingrett.

Oslo tingrett storaksjon
Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Oslo tingrett har i dag varetektsfengslet en 26 år gammel mann, mistenkt for grovt heleri.

Politiet fikk medhold i at han skulle fengsles med brev-, besøks-, medieforbud og fullstendig isolasjon i en uke.

Han ble siktet i forbindelse med Operasjon Nemesis som ble iverksatt 9. mai i år.

26-åringen ble pågrepet i går kl. 11.30 da han ankom Gardermoen med fly fra London. Mannen meldte seg frivillig for politiet.

Fare for bevisforspillelse

Varetektsfengslingen ble foretatt i lukket rett, og grunnlaget for fengslingen er bevisforspillelsesfaren.

Oslo politidistrikt skriver i en pressemelding at de er i innledningen av etterforskningen av en meget alvorlig helerisak.

- Etterforskningen pågår kontinuerlig. Saken involverer et nettverk med flere mistenkte personer som har håndtert straffbart utbytte over lengre tid, skriver de.

26-åringen ble avhørt i går og avhøret fortsetter over helgen. Han har hele tiden valgt å samarbeide med politiet. Verken 26-åringens rolle eller rollen til de 11 andre siktede i saken er avklart.

Perifer rolle

Mannen antas imidlertid å ha en noe mer perifer rolle enn de andre fem siktede brødrene i saken.

- Min klient begjærte seg løslatt fordi han ikke erkjenner straffskyld etter siktelsen, sier hans advokat, Anita Hessen, til NTB. Han har nå tatt kjennelsen til etterretning og vil fortsette å samarbeide med politiet, sier advokaten.

Hessen sier det feilaktig er fremstilt som om hennes klient kom til Norge fordi han fryktet å bli utlevert fra England tilBrasil.

Verken jeg eller norsk politi er kjent med at 26-åringen er siktet i Brasil eller etterlyst av Interpol, sier Hessen.

Svarer på spørsmål

Advokat Anita Hessen sier til NTB at hennes klient i utgangspunktet mener han ikke har noe som helst å gjøre med den saken politiet etterforsker.

- Hans holdning er at de spørsmål politiet stiller skal han  besvare med den kunnskap han måtte ha. Noen tilleggsopplysninger har han imidlertid ikke, simpelthen fordi han er utenfor hele saken, sier Hessen.

Hun er fornøyd med at politiet bare ba om en uke i varetekt og sier det er et klart signal om at hennes klient også etter politiets oppfatning har en helt perifer rolle. De andre siktede er fengslet i fire uker.

26-åringen kom frivillig fra London til Oslo fredag formiddag. Han har vært i avhør i flere timer etter han kom, men det er store kapasitetsproblemer for politiet i helgen og Hessen er klar over at det gjenstår mange spørsmål politiet ønsker svar på.

 

- Har levd et vanlig liv

- Dette er en mann som har jobbet hardt siden han var 13 år og avisbud i Oslo. De siste tre årene har han arbeidet som kokk i London og levd et helt vanlig liv med ordinær inntekt for et normalt arbeid, sier Hessen.

Hun bekrefter at han tilbringer natt til lørdag i politiets varetekt.

Den siktede har vært bosatt i London siden 2004. Da han ble ettersøkt av Interpol, oppsto det en umiddelbar fare for atmannen som er norsk statsborger kunne bli pågrepet iStorbritannia og utlevert til Brasil.

Alternativet var å komme til Norge og forklare seg om siktelsen. Fra Norge vil han ikke bli utlevert til Brasil selv om han er siktet også der.

Kvinnene løslatt

Fredag ble det også kjent at Oslo politidistrikt slipper løs tre av de fire kvinnene som ble pågrepet i Operasjon Nemesis 9. mai.

To av kvinnene har mindreårige barn, noe som har vært et momenti løslatelsesvurderingen. Den fjerde kvinnen som ble pågrepet blir inntil videre sittende i varetekt.