NRK Meny
Normal

Kaster ut hasjselgere i ekspressfart

Utvisningen av asylsøkerne som har solgt narkotika på Nedre Grünerløkka er i gang.

Narkosalg ved Akerselva
Foto: Birgitte Wold Ingebretsen / NRK

Fem personer er allerede sendt ut av landet, og opptil 20 andre har fått avslag på asylsøknadene sine, og vil bli sendt ut av landet om om kort tid.

16. august i år startet oslopolitiet derfor en storaksjon for å gjøre området mer rusfritt.

Av de som selger hasj her, er mange asylsøkere, og 24 asylsøkere ble pågrepet i aksjonen.

Minst 20 skal ut

Politiet pågrep 24 asylsøkere etter at Østlandssendingen satte fokus på det åpenlyse narkotikasalget i boligstrøkene. Nå er søknadene deres hastebehandlet, og de fleste fikk avslag.

Behandlet i ekspressfart

- Man fikk en hurtigbehandling med sikte på hjemsendelse hvor det var mulig, grunnen til det var at vi ikke kan ha en situasjon hvor enkeltpersoner utnytter asylsinstituttet for å begå kriminalitet i Norge, sier statssekretær i arbeids- og inkluderingsdepartementet Libe Rieber-Mohn til Østlandssendingen.

Fem asylsøkere er allerede kastet ut. På regjeringens initiativ har deres asylsøknader blitt hurtibehandlet. I tillegg til de fem som allerede er sendt ut av landet, har majoriteten av de pågrepne fått avslag på sine søknader, og vil bli uttransportert fra Norge om kort tid.

- Det har jo gått veldig raskt, vi er veldig fornøyd med at politiet og UDI har samabeidet godt og behandlet sakene i ekspressfart, sier Libe Rieber Mohn.

Vil skremme ved å sette eksempel

Regjeringen tok initiativ til å få plassert asylsøknadene til de som ble tatt under aksjonen på Grünerløkka øverst søknadsbunken.

- Vi mener at det er et viktig signal å sende ut at det faktisk får negative konskevenserat man begår kriminalitet mens man har asylsøknaden til behandling i Norge.

Vil dere fortsette med disse tiltakene?

- Det bør fortsette. Vi forutsetter at UDI og politiet samarbeider tett i tilsvarende aksjoner med sikte på at man raskt får avklart sakene og derretter gjennomført uttransport der det er mulig sier Mohn.

Les også:

Kommunale vektere for narkostopp