NRK Meny
Normal

21 meteorer på 80 minutter

Natt til onsdag satt forsker Håkon Dahle i hagen på Lørenskog og så på meteorer fra Perseidene.

– I natt så jeg 21 stjerneskudd, eller meteorer, i løpet av 80 minutter, til tross for at det var nesten fullmåne. Men i natten som kommer vil det bare være halvparten så mange stjerneskudd som det var i natt, sier Håkon Dahle, forsker ved Universitetet i Oslo.

Videoen i toppen av artikkelen har Runar Sandnes tatt i natt, og den viser stjerneskuddsvermen Perseidene sett fra Breim i Gloppen kommune i Sogn og Fjordane.

Natt til 13. august er den natten i løpet av året da det er flest meteorer å se fra Perseidene. Var du ikke klar over dette kan du se etter dem natten som kommer også.

Ligge på bakken og se rett opp

Håkon Dahle

Håkon Dahle, forsker ved Universitetet i Oslo.

Foto: Universitetet i Oslo

Det er mulig å se meteorsvermen hvert år fra 23. juli frem til 20. august, men det er først og fremst i august at det er endel av dem.

– For å se stjerneskuddene best, kan man legge seg ned og stirre rett opp. Idéen er at man skal se så mye av himmelen som mulig, slik har man størst sjanse for å få se stjerneskudd. Man fester blikket ett sted, men det må ikke være i en spesiell himmelretning, bare det er langt fra månen - så unngår man mest mulig lys fra den.

På nettstedet spaceweather legger folk kontinuerlig ut fotografier av himmelfenomener. De siste dagene er det lagt ut bilder av stjerneskuddsvermen Perseidene fra Arkansas i USA, Suffolk i England, Nova Scotia i Kanada, Teheran i Iran, Polen og Irland.

  • Stjerneskudd er små støvkorn fra verdensrommet
  • De kan lyse like sterkt som de sterkeste stjernene
  • Likevel er stjerneskudd bare noen få gram

Ingen blir skuffet

Stjerneskudd, eller meteorer, er altså støv som svever rundt i rommet.

Stjerneskuddsvermen Perseidene har sin opprinnelse i kometen Swift-Tuttle. Swift-Tuttle går i en avlang bane og passerer nærmest sola hvert 133. år. Når kometen er nær sola, går en liten del av den over fra fast form til gass.

– Masse støv er frosset inn sammen med isen i kometen og støvet blir frigjort og danner en stjerneskuddsverm. Jorda passerer dette støvbåndet hver august. Støvet er jevnt spredt langs banen. Det er forutsigbart at det er meteorer å se, ingen blir skuffet, sier Håkon Dahle.

Selv om kometen Swift-Tuttle produserer støv hvert 133. år, kan støvpartiklene som viser seg som stjerneskudd følge kometens bane i flere hundre år.

– De stjerneskuddene jeg så i natt kan ha blitt frigjort for flere omløp siden.

Til neste år

I en sverm er det vanligvis flest svake meteorer, og de drukner ofte i lyset av måneskinn.

– Men de jeg så var var ganske fine. Noen hadde røykspor, det vil si at det blir hengende igjen et lys etter dem. Dette lyset er fra luftmolekyler som er tilført energi av meteoren og som dermed sender ut lys.

Det er to andre stjerneskuddsvermer som også er kraftige i løpet av året, men da er det vinter og ikke så behagelig å legge seg ned for å observere dem.

I år er månen så stor, så det er ingen gevinst i å reise vekk fra byen for å se på Perseidene. Men til neste år blir det ikke så sterkt måneskinn, og da kan det ha noe for seg å trekke ut i skogen, lengst mulig unna bylyset.

Perseidene over Oslo

Oslo 13. august 03:40 for akkurat ett år siden.

Foto: Steinar Midtskogen