20 år forvaring for Kamikaze-drapet

Hovedtiltalte Chris Pham er dømt til 20 års forvaring for drapet på Mohamed Ahssain.

Nattklubben Club Kamikaze
Foto: Johansen, Erik / SCANPIX

Forvaringen har en minstetid på 10 år. Tommy Henriksen er dømt til fengsel i 18 år og Usman Ali er dømt til fengsel i 15 år.

Tommy Henriksen (39) og Chris Pham (36) er dømt for overlagt drap. Mohammad Usman Ali (25) dømmes for forsettelig drap.

De tre er i fellesskap dømt til å betale erstatning på 95 000 kr og 240 000 i oppreisning til den dreptes foreldre.

Ba selv om forvaring

Chris Pham erkjente straffskyld under hovedforhandlingen. Han ba selv om å bli dømt til forvaring.

Forsvarsadvokat John Christian Elden

John Christian Elden

Foto: Kjell-Olav Nordberg / NRK

- Pham har nok ein gong drepe eit menneske, og retten meiner det er nærliggjande fare for at han på ny vil gjera eit alvorleg brotsverk, heter det i dommen.

- Han er glad for at saken er avsluttet, når det gjelder skyldspørsmålet. Han har tatt ansvar for dette og ville ha en dom, sier Phams forsvarer, John Christian Elden.

De vil nå bruke litt tid til å se på om de skal anke dommen.

- Vi må vurdere det. Det er et prinsipielt spørsmål her, uavhengig av saken, nemlig hvordan man skal legge vekt på tilståelse i saker der det gis forvaring. Dette er et spørsmål som trolig bør behandles av høyesterett, sier Elden.

- Kjøpte heroin, folie, teip og bag til å frakte liket i

Alle tre var tiltalt for overlagt drap under særdeles skjerpende omstendigheter. Retten mener at det ikke kan bevises at drapet var overlagt fra Alis side.

- Det har ikkje kome fram noko i etterforskinga eller hovudforhandlinga som tyder på at Ali visste at han skulle vera med på eit drap. Også det han sa til medfangar etterpå – at han var med på ei kidnapping som kom heilt ut av kontroll – stør forklaringa hans om at dette var hans føresetnad, står det i dommen.

Tommy Henriksen mente at han kunne dømmes for forsettelig drap under særdeles skjerpende omstendigheter, men ikke overlegg. Retten mener dette er spesielt, og dømmer ham for overlagt drap.

- For retten, som for andre, verkar det temmeleg spesielt at Henriksen alt i november 2006 vart beden om å vera med på drap, og seinare fekk pengar til å kjøpe heroin ein skulle bruke under drapet, folie, teip og bag til å frakte vekk liket i og beden om å ordne permisjon til bestemt dato, utan at han trudde dette skulle skje, står det i dommen.

31 år gamle Mohamed Ahssain ble drept på nattklubben Kamikaze 28. februar i fjor.

Funnet i bagasjerommet

Ahssain skal ha gått frivillig for å møte hovedtiltalte Chris Pham og de to vennene hans på Club Kamikaze drapskvelden. I løpet av kort tid ble han drept på klubben.

Mohamed Ahssain

Mohamed Ahssain

Foto: NRK/arkiv

- De fikk med seg Ahssain med ned i kjelleren hvor de holdt ham fast med et halsgrep og slo ham med knyttet hånd en rekke ganger i ansiktet slik at han besvimte. De injiserte deretter heroin i armen hans, tapet munnen, surret platsfolie rundt hodet og holdt over munn og nese, heter det i tiltalebestutningen fra statsadvokatene i Oslo.

Liket ble pakket i en bag og fraktet bort fra stedet. Fire døgn senere ble det funnet i en stor bag i bagasjerommet i bilen til hovedtiltalte Chris Pham i Larvik.

Han forklarte i retten at motivet var uenigheter om overtagelsen av utestedet Kamikaze i Oslo.

Les: – Fikk beskjed om å kjøpe gaffa-teip, bag, plastfolie og heroin

- Trenger oppfølging resten av livet

Aktor omtalte i retten drapet som «helt ekstremt groteskt», og tror hovedmannen Chris Pham trenger oppfølging fra helse- og fengselsvesen resten av livet.

Han ba under hovedforhandlingen om strenge straffer for de tre tiltalte. For Pham og Ali krevde aktor 20 års forvaring med en minstetid på ti år. For Tommy Henriksen var aktors påstand på 18 års forvaring, også her med en minstetid på ti år.