NRK Meny
Normal

19 barneranere for retten i januar

19 unge menn må møte i Oslo tingrett tiltalt for en rekke barneran denne våren og sommeren. 12 av de 19 tiltalte er under 18 år, og de fleste av ofrene er barn.

Ransbølge Oslo

19 unge gutter må møte for retten i januar, tiltalt for ran og trusler.

Foto: Scanpix/NRK

De ble truet til å gi fra seg dyre mobiltelefoner etter å ha blitt utsatt for trusler, og noen av dem er også utsatt for vold. De mistenkte ranerne er tiltalt etter straffelovens paragraf 268 første ledd, jf. paragraf 267 første ledd:

«For i hensikt å skaffe seg eller andre en uberettiget vinning, å ha bemektiget seg en gjenstand som helt eller delvis tilhørte en annen ved å øve vold mot en person eller sette ham ute av stand til forsvar eller ved hjelp av trusler som fremkalte alvorlig frykt for vold mot noens person»

Reportasje fra Dagsrevyen

VIDEO: Ble ranet på skatepark i Oslo

Dette er de tiltalte i sakene:

Gutt 17 år: Tiltalt for tre tilfeller av ran av mobiltelefoner og bruk av trusler og vold. Forholdene han er tiltalt for skjedde i mai i år.

Gutt 18 år: Tiltalt for ni tilfeller av ran av mobiltelefoner og bruk av trusler og vold. Han har operert sammen med flere av de andre tiltalte under ranene, men ikke de samme.

Gutt 19 år: Tiltalt for ett tilfelle av tyveri av dyr mobiltelefon, etter først å ha spurt om å få låne telefonen. Opptrådte sammen med tre andre. Skjedde i mai i år.

Gutt 20 år: Tiltalt for ett tilfelle av ran av dyr mobiltelefon og for å ha satt fram trusler.

Gutt 20 år: Er tiltalt for å ha brukt vold etter å ha deltatt i tyveri av en dyr mobiltelefon fra en 16-åring. Etter tyveriet slo han offeret flere ganger. Også tiltalt for å ha stjålet mobiltelefon fra to andre personer. Han har operert sammen med flere andre ved hvert av tilfellene. Forholdene skjedde i april og mai i år.

Gutt 19 år: Stjal en dyr mobiltelefon ved først å spørre om å få låne telefonen, for deretter å stikke av med den. Skjedde i mai i år.

Gutt 19 år: Tiltalt for sju tilfeller av tyveri av mobiltelefoner sammen med flere andre, samt for trusler og bruk av vold. Skjedde i mai og juni i år.

Gutt 16 år: Tiltalt for tre tilfeller av tyveri av dyre mobiltelefoner og bruk av trusler.

Gutt 17 år: Tiltalt for at han sammen med andre stjal en dyr mobiltelefon fra jente ved først å spørre om å få låne mobilen, og deretter stikke av med den.

Gutt 16 år: Tiltalt for tre tilfeller av tyveri av dyre mobiltelefoner og bruk av trusler. Har operert sammen med andre ved alle tilfellene.

Gutt 15 år: Tiltalt for seks ulike ran av mobiltelefoner gjort sammen med flere andre, og for å ha satt fram trusler overfor ofrene. Skjedde i mai i år.

Gutt 19 år: Tiltalt for ti ran av mobiltelefoner og for å ha satt fra trusler. Han har operert sammen med andre i grupper fra to personer og opp til seks. Skjedde i mai i år.

Gutt 18 år: Tiltalt for to tilfeller av ran av mindreårige og for å ha satt fram trusler. Skjedde i mai i år.

Gutt 17 år: Tiltalt for tre tilfeller av ran av mindreårige og for å ha satt fram trusler. Skjedde i mai i år.

Gutt 17 år: Tiltalt for tre tilfeller av ran av mindreårige og for å ha satt fram trusler. Skjedde i mai i år.

Gutt 17 år: Tiltalt for fem tilfeller av ran av mindreårige og for å ha satt fram trusler. Skjedde i mai i år.

Gutt 17 år: Tiltalt for to tilfeller av ran av mindreårige og for å ha satt fram trusler. Skjedde i mai.

I tillegg er to andre 16-åringer tiltalt i saken.