NRK Meny
Normal

15 nye sykepleiere kan slutte

Snart kan nesten 50 sykepleiere ha sluttet på intensivavdelingen på Ahus. Hovedverneombudet raser etter at styret ikke ville behandle saken i dag.

Ahus

15 nye spesialsykepleiere kan slutte på grunn av helge-jobbingen. Styret valgte i dag å ikke ta opp saken på styremøtet.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

Spesialsykepleierne på Ahus har fått nok av overtid og helgejobbing. De jobber allerede mye overtid og nå har Ahus planlagt en ny turnus, som vil innebære at de ansatte må jobbe ytterligere tre helger i året.

– Vedtaket om å ta i bruk inntil tre ekstra helger har satt sinnene i kok hos mange ansatte. Dette har vært dråpen som fikk begeret til å renne over for mange ansatte, og har bidratt til at mange ansatte har sluttet, sier Morten Grønlie, hovedverneombud på Ahus.

Hittil i år har 32 av intensivsykepleiere sagt opp, og de ansattes representanter kjenner til at ytterligere 15 søker jobber andre steder. Styret valgte likevel å ikke behandle saken i dag.

– Det er veldig dramatisk for arbeidsmiljøet at så mange slutter. Det vil få store konsekvenser. For eksempel kan ansatte kan bli satt til oppgaver de ikke har kompetanse til, forklarer han.

– Alvorlig krise

Morten Grønlie

Hovedverneombud Morten Grønlie ved Ahus.

Foto: Siri Vålberg Saugstad / NRK

– Det er en alvorlig bemanningskrise ved intensivavdelingen, og det varsles om gjentatte brudd på arbeidsmiljøloven i forhold til overtid, sier Grønlie.

På styremøtet i dag var denne varslingssaken satt opp som et eventuelt punkt, men styret avgjorde å utsette behandlingen av saken til 30. oktober.

– Det at de utsatte temaet er uforståelig for oss. For nå går dette toget veldig fort fra styret, sier hovedverneombudet til NRK.

Han opplever at styret ikke har forstått alvoret i saken.

– Vi har hatt en åpen dialog innad i sykehuset, og med administrerende direktør. Vi har etterlyst strakstiltak for å stanse personalflukten, avslutter han.

– Tar det alvorlig

Göran Stiernstedt

Göran Stiernstedt, styreleder ved Ahus.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Göran Stiernstedt, styreleder ved Ahus sier at det var umulig for dem å behandle saken i dag.

– Vi fikk inn bekymringsmeldingen for en uke siden, og vi prioriterer saken høyt, men den kom for sent inn til at vi kunne vurdere den på møtet i dag, forteller han.

Han vet ikke hvor lang tid behandlingen kommer til å ta.

– Vi trenger et underlag fra administrasjonen for å vurdere saken. Denne vurderingen var umulig å skaffe da brevet kom inn så kort tid før møtet, sier styrelederen.

– Vil ha ekstraordinært møte

Han sier at de nå vil ha et ekstraordinært møte om ti dager for å ta opp problemstillingen.

– Jeg vil også ta initiativ til et personlig møte med de som har sendt inn bekymringsmeldingen allerede i neste uke, sier Stiernstedt,

Han vil ikke kommentere personalflukten eller den nye turnusen.

– Vi har tatt bekymringsmeldingen på alvor, og tar saken på alvor. Det er per nå forsvalig drift ved sykehuset, avslutter han.

Halvparten kan slutte

Hvis 15 nye sykepleiere nå slutter, så mister Ahus omtrent halvparten av spesialsykepleiere som de har på intensivavdelingen.

– Behandlingen av varslingssaken som var sendt inn til styret og skulle behandles i dag var vårt siste halmstrå av håp for å få på plass strakstiltak, avslutter hovedverneombudet.