To venninner dømt til 12 års fengsel for øksedrap

Begge de to tiltalte ble dømt til 12 års fengsel i Oslo tingrett onsdag ettermiddag for drapet på Hans Rickard Strømner.

Mann funnet drept på Klemetsrud

Hans Rickard Strømner ble funnet død på Klemetsrud ti uker etter at han ble drept.

Foto: NRK/Politiet/Privat

Retten avviser at de to venninnene kan påberope seg nødverge, spesielt fordi de så nøye hadde gjennomdiskutert drapsplanene og at det var planlagt over tid.Volden fra Strømner legges derimot til vekt i utmålingen av hvor lang straffen skal bli.

"Retten finner det vanskelig at vurdere vekten av de formildende omstendighetene som foreligger i denne saken, men har under tvil kommet til at straffen passende kan settes til fengsel i 12 år."

Vibeke Hein Bæra

Vibeke Hein Bæra, bistandsadvokat.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix
Ole Petter Drevland

Ole Petter Drevland

Foto: Knut Brendhagen / NRK

Aktor Bjørn Kristensen la i forrige uke ned påstand om at de to tiltalte måtte dømmes til 18 års fengsel. Han mente venninnene på 22 og 23 år begge hadde vært så delaktige i drapet at de må dømmes likt.

Vibeke Hein Bæra er bistandsadvokat for den drepte Hans Rickard Strømners lillesøster. Hun sier at det viktigste for henne var at de tiltalte ble holdt ansvarlige for drapet og at de tiltalte ikke ble hørt på påstanden om at de drepte i nødverge.

– Men det er en lang avstand mellom påstanden om 18 års fengsel og 12 års fengsel. Det er lagt vekt på formildende omstendigheter som vi stiller oss undrende til, sier Hein Bæra.

Hovedtiltaltes forsvarer, Ole Petter Drevland, synes det er bra at klienten har fått redusert straffen i forhold til aktors påstand om 18 års fengsel.

– Vi synes det er bra at retten har lagt til grunn det vi har prøvd å få frem, nemlig at hun har levd i et voldelig regime. Men vi er uenige i at dette ikke var nødverge, sier Drevland.

Drevland mente klienten burde frifinnes og sier at de vil vurdere å anke dommen. Hovedtiltaltes venninne har tatt betenkningstid.

– Handlet i nødverge

Hans Rickard Strømner (23) ble funnet under en presenning i september 2011, ti uker etter at han ble drept.

Strømners kjæreste drepte ham med en øks om morgenen 10. juli mens han sov på deres felles soverom på Rustadsaga i Oslo. Venninnen ble tiltalt for medvirkning til drapet.

Begge erkjente de faktiske forholdene, men sa i retten at de regnet seg som ikke straffskyldige. De hevdet at de handlet i nødverge.

– Hugget i halsen

Tiltalte nummer 1

Er 22 år og var Strømners kjæreste til og fra gjennom to år. De bodde sammen noen uker før han ble drept. I politiavhør har hun forklart at hun gjorde det slutt med Strømner i begynnelsen av juli og at hun en tid hadde vurdert å drepe ham. Hun er tiltalt for å ha hugget ham i halsen med en øks mens han sov i deres felles seng. Han døde like etter.

Tiltalte nummer 2

Er 22 år og venninnen til tiltalte nr. 1. Hun skal ha vært med på planleggingen av drapet, blant annet ved at hun og Strømners kjæreste vurderte forskjellige drapsmetoder, rottegift i maten (som hun skaffet til veie) eller bruk av kniv. Hun valgte ut øksen som ble brukt og etter planen var det hun som skulle ta livet av Strømner.

– Tiltalte 2 gikk inn på soverommet med øksen, klarer ikke å hugge, tiltalte 1 hugger ham i halsen med ett hogg og de løper begge ut av huset, sa aktor Bjørn Kristensen i Oslo tingrett under rettssaken.

Person funnet død på Klemetsrud

Strømner ble formelt meldt savnet 13. august. Han ble funnet død 18. september 2011.

Foto: Anette Skafjeld, NRK