NRK Meny
Normal

111 evakuert fra boligblokk

111 personer måtte evakueres da det brøt ut brann i kjelleren i en tietasjers boligblokk ved Ullevål sykehus tirsdag morgen. Samme blokk ble forsøkt påtent for fire dager siden. Politiet utelukker ikke at også nattens brann var påsatt.

brann i boligblokk

TIETASJERS BLOKK: For andre gang på under en uke måtte denne boligblokken med over 100 beboere evakueres etter brann.

Foto: NRK

De fleste av beboerne klarte å evakuere seg selv før mannskaper fra brann- og redningsetaten i Oslo kom fram til Kirkeveien 166 C i 04:30-tiden i natt.

– Det var en del røyk i gangene, noe som gjorde evakueringen krevende. Fire personer fikk hjelp av ambulansepersonell etter å ha pustet inn røyk, sier politiets innsatsleder Svend Bjelland til NRK.

Personene skal ha fått lettere skader og får behandling på sykehus.

Åtte kjelleboder er totalskadd. I tillegg er det røykskader i bygningen.

Brann i boder på Ullevål i Oslo.

Beboer: – Luktet brent plast

En mann i 40-årene bråvåknet av at brannalarmen gikk. Han har leilighet i 2. etasje.

– Jeg tenkte at det kanskje var en øvelse ettersom det brant i denne blokka for bare en uke siden. Da jeg gikk ut i gangen kjente jeg at det luktet brent plast, forteller beboeren.

brann i boligblokk
Foto: NRK

I trappen ble han møtt av en annen beboer som ropte at det brant.

– Jeg var en av de første som kom meg ut av boligblokka, og nesten alle beboerne var ute før brannvesenet og politiet kom. Det var litt panikk og folk virket ganske forvirret. Det var blant annet en gravid kvinne som hadde pustet inn røyk, forteller beboeren til NRK.

Henriette Syversen og samboeren ble også vekket av brannalarmen og evakuerte seg selv i natt

– Det er ekkelt, for de sier jo at det kan være påtent. Det synes vi er litt guffent, sier Henriette.

Laster Twitter-innhold

– Utelukker ikke ildspåsettelse

Noen av beboerne var så dårlig til beins at de måtte bæres i sikkerhet ned trappene i den ti etasjer høye bygningen. Boligblokken ligger tett inntil sykehusområdet til Oslo universitetssykehus.

– Flere personer måtte hjelpes vekk fra stedet, bekrefter operasjonsleder.

Natt til fredag brøt det ut brann i samme boligblokk. Da var en madrass forsøkt påtent. Også da ble det full utrykning og evakuering av beboere. Ingen er så langt pågrepet.

– Mistenker dere ildspåsettelse også denne gang?

– Det kan vi ikke utelukke, men det er for tidlig å si noe om nå. Det har brent i flere boder i kjelleren, sier operasjonsleder Rune Hekkelstrand i Oslo politidistrikt.

Politiet opplyser til NRK at de ser de to brannene i sammenheng og at de nå har blinket seg ut et par personer de snart skal avhøre.

Brann i boligblokk i Oslo
Foto: Gunnar Larsen / NRK

Bedt om å bli i leilighetene

Det er registrert 106 beboere i blokka, som er bygget i tilknytning til Ullevål sykehus. Kirkeveien 166 C eies av Fredensborg Eiendomsselskap AS.

Flere av beboerne ble bedt om å holde seg inne i leilighetene da brannmannskapene kom til stedet.

– Vi gjorde dette da vi anså det som tryggest fremfor å bevege seg i gangene hvor det var en del røyk, sier innsatsleder Svend Bjelland.

Det er fortsatt usikkert hva som er årsaken til brannen, men politiet melder at brannvesenet skal ha kontroll. Både stigebil og røykdykkere var i aksjon på stedet.

Laster Twitter-innhold

TENTE PÅ MADRASS I 8. ETASJE: For fire dager siden måtte samme blokk evakueres etter at noen hadde satt fyr på en madrass i 8. etasje.

– Ingen brannøvelse på seks år

brann i boligblokk
Foto: NRK

Ifølge en av beboerne har det vært etterlyst brannøvelse og redningsutstyr.

– Jeg har bodd her i seks år, men så vidt jeg vet har det aldri vært avholdt en brannøvelse. Jeg vet ikke om det finnes brannstiger, brannsikre rom eller branntau, men det er klart vi føler oss utrygge. Eierne av blokka burde hatt en vaktmester som passet på oss, mener beboeren.

Han vet ikke om han ønsker å bli boende her.

– Når det brenner to ganger på under en uke får man mistanke om at noen har satt fyr på blokka med vilje. Man får ikke så veldig lyst til å bli boende her da, sier beboeren.

Totalrenovert i 2009

Ifølge administrerende direktør i Fredensborg Eiendomsselskap, Arne Salveson, ble Kirkeveien 166 C totalrenovert i 2009 og bygd i henhold til brannforskrifter på dette tidspunkt, som også er gjeldende i dag.

Det er to trapperom, det vil si egen nødutgang fra alle etasjer. Alle leiligheter er egne brannceller og fungerer som «brannsikre» rom for beboeren. Hverken brannstiger eller branntau er relevant for denne type eiendom, påpeker Salveson.

Evakuerte kan flytte hjem

Politiet fikk melding om brannen like før klokken 04:30 tirsdag morgen. Brannen skal ha startet i kjelleren på boligblokken, og det skal ha medført stor røykutvikling som spredte seg oppover i etasjene.

brann i boligblokk
Foto: NRK

Til sammen 111 beboere ble evakuert en halv time senere.

De evakuerte ble innlosjert inne i et auditorium i en av sykehusbygningene mens slukningsarbeidet og utluftingen pågikk.

Litt over halv åtte kunne de evakuerte beboerne i blokka igjen vende tilbake til hjemmene sine.

Brann i Oslo
Foto: NRK