NRK Meny
Normal

11 personer har mistet livet på vegene i Oslo og Akershus i år

Nesten tre ganger så mange har omkommet i trafikken så langt i år, i forhold til samme periode i fjor.

Trafikkulykke Bærum

FRONTKOLLISJON: Denne ulykken skjedde i Lommedalsveien i Bærum, i august i fjor. En personbil frontkolliderte med en buss og den kvinnelige bilføreren måtte skjæres løs.

Foto: Ola Garstad

Så langt i år har 11 mennesker mistet livet på vegene i Oslo og Akershus. Det er en kraftig økning fra samme periode i fjor, da fire mennesker døde.

Men i fjor var det uvanlig få som ble drept i trafikken i den perioden. De siste fem årene mistet gjennomsnittlig 9, 8 mennesker livet i trafikken i første halvår.

– Vi var nok veldig heldige i fjor. I år ser det ut som om tallene ligner mer på slik det pleier å være, sier leder av ulykkesanalysegruppen i Statens vegvesen Region øst, Magnus Larson.

Flest ulykker om sommeren

Her skjer de alvorlige ferieulykkene

ALVORLIGE ULYKKER: Merk deg dette kartet før du skal ut i ferietrafikken i Oslo og Akershus. Det er her ulykkene med drepte og hardt skadde på vegene i Oslo-regionen har skjedd de siste fem årene.

Foto: Statens vegvesen
Magnus Larson

Leder av ulykkesanalysegruppen i Statens vegvesen Region øst, Magnus Larson.

Foto: Statens Vegvesen

På landsbasis skjer hver tredje ulykke med drepte og hardt skadde i juni, juli, eller august. Larson mener det er fordi trafikken blir annerledes sammensatt om sommeren.

– Flere er på ukjente veier, man har lastet bilen annerledes og man kjører kanskje etter et tidsskjema. Disse tingene gjør at din egen atferd i kombinasjon med andres atferd fører til en del ulykker, sier Larson.

Han mener varmen har mye av skylden for ulykkene og oppfordrer bilistene til å ta seg god tid når de drar på bilferie.

– Man bør tenke at det viktigste er å komme frem. Ta seg god tid, og gjør reien til en positiv opplevelse, sier han og legger til:

– Vær så god sjåfør som mulig. Du bær være uthvilt og ha godt humør, for når det du blir stresset så skjer det ting.

Alvorlige ulykker med myke trafikanter

I mai presenterte Oslo kommune en undersøkelse som sa at kun ni prosent føler seg trygge når de sykler i Oslo.

Ifølge Statens vegvesen skjer mange av de alvorligste ulykkene mellom nettopp sykkel og bil. Mange av disse sykkelulykkene skjer i kryss, mens fotgjengere ofte blir påkjørt i gangfelt.

– Ikke stol på at bilføreren ser deg når sykler inn i et kryss. Som fotgjenger bør søke øyekontakt med bilføreren, slik at du vet at vedkommende ser deg, sier Larson.