Hopp til innhold

- Voldtatte menn ties ihjel

Hverken rettsapparat eller helsevesenet tar inn over seg at også menn utsettes for voldtekt, mener stortingspolitiker Andre Dahl fra Høyre.

André Oktay Dahl
Foto: NRK

- Dette handler om kjønnsroller. Menn forventes å være overgriper, ikke offer. Derfor er det utrolig viktig at noen begynner å debattere overgrep mot menn. Ikke minst bør de kvinnene som er engasjert i overgrepsspørsmål komme på banen, sier stortingspolitiker André Dahl fra Høyre.

- Store mørketall

Svært få menn anmelder voldtekt, men André Dahl tror at mørketallene er store. Han mener at voldtekt av menn er et tabubelagt område samfunnet ikke tør å ta i.

- Både heterofile og homofile menn opplever overgrep. Det skjer uavhengig av legning, sier Dahl.

Han etterlyser et offentlig hjelpeapparat som står klart til de som trenger det. Stortingspolitikeren mener det er uvesentlig at langt færre menn en kvinner blir voldtatt.

- Dette er først og fremst et problem for den det gjelder. En voldtekt er noe av det verste et menneske kan oppleve. Da kan man ikke sette overgrepstallene opp mot hverandre. Poenget må være at én voldtekt er én for mye, sier Dahl.

Ikke uvanlig

Thore Langfeldt
Foto: Alf Ove Hansen / Scanpix

Psykiater Thore Langfeldt ved Institutt for klinisk sexologi og terapi i Oslo har hatt til behandling flere menn som har vært utsatt for voldtekt.

Langfeldt mener at voldtekt av menn er langt vanligere enn det mange tror, men at ofrene ikke anmelder voldtekten på grunn av skamfølelse. Han sier også at mange ikke blir trodd:

- En homofil mann som var til behandling hadde blitt utsatt for gruppevoldtekt av tre sør-amerikanske menn. Mannen fikk skader i analåpningen og fikk slått inn flere ribben under overgrepet. Politiet trodde på ham, men da han senere søkte om erstatning for overgrepet, slik jeg anbefalte, fikk han avslag, sier Langfeldt.

Traumatisert

Ifølge Langfeldt får overgrepene en rekke alvorlige konsekvenser for offeret:

- Hovedaksen er likevel at ofrene blir traumatisert, noe som fører til en rekke fysiske og psykiske plager i ettertid, sier Langfeldt.

Psykiateren mener at samfunnet har problemer med å forholde seg til menn som blir voldtatt, og peker på at det sjelden er et tema i verken media eller offentlig debatt. Han tror årsaken kan være at temaet er for tabubelagt.

- Men det kan også være et resultat av manglende kunnskap. Mange tror rett og slett ikke at menn blir voldtatt av andre menn, sier Langfeldt.