NRK Meny
Normal

- Vil komme raskt til Oslo

Smittevernoverlegen i Oslo tror hovedstaden vil rammes raskt dersom svineinfluensaen kommer til Norge.

Smittevernoverlege Tore Steen
Foto: Grethe Kielland Jenssen / NRK

- Om dette får stort omfang og kommer til Norge vil Oslo sikkert få det ganske fort, jeg kan ikke tenke meg noe annet, sier smittevernoverlege i Oslo, Tore Steen.

Oslo har per i dag en beredskapsplan fra 2006 som de jobber på spreng med å oppdatere. Arbeidet startet for flere måneder siden og oppdateringen skulle vært klar i mai, nå jobber de for å få den ferdig tidligere.

- Med det som har skjedd de siste dagene har vi virkelig fått fart på arbeidet. Vi prøver å bli ferdig enda tidligere, sier Steen.

Hør: Smittevernovelege Tore Steen om svineinfluensa

- Likevel godt forberedt

- Hvordan er beredskapen?

- Jeg mener at Oslo er rimelig godt forberedt. Det at vi ikke har en fullt ferdig plan betyr ikke at vi ikke vet hva vi vil gjøre, sier Steen.

Så langt har det ikke vært meldt om tilfeller av svineinfluensa eller mistanke om det i Oslo. Men Mexico er hardt rammet.

Verdens helseorganisasjon (WHO) hevet i går alarmnivået etter svineinfluensautbruddet fra nivå 3 til 4. Samtidig varslet de at ingen land er skjermet for smittefaren.

LES OGSÅ: Toåring undersøkes i Vestfold

- Ikke sett deg på et fastlegekontor

Steen anbefaler folk som har vært i Mexico eller i statene i USA hvor det har vært tilfeller om å kontakte legevakten på telefon 22 93 22 93.

- Da vil de få beskjed om hva som blir gjort. Det kan tenkes at det sendes et team fra legevakten for å ta prøver og bestemme hva som skal gjøres videre. Eller vedkommende kan bli bedt om å komme til legevakten. Jeg ønsker ikke at personer som skulle ha symptomer skal gå og sette seg på et vanlig fastlegekontor, sier Steen.

- Dersom en har vært ute og reist og føler seg litt halv forkjølet eller influensasyk, er det da et poeng å begrense kontakten med andre?

- Inntil det er nærmere klarlagt synes jeg det er et poeng, sier Steen.

LES OGSÅ: Smitter som vanlig influensa

- Vær obs på symptomene

- Viruset smitter fra menneske til menneske, betyr det at man bør være forsiktig allerede før influensaen er påvist i Norge?

- Nei, det synes jeg egentlig ikke. Jeg er enig med det helseministeren sa i går, man skal leve som normalt, sier Steen.

Han ber folk være obs på symptomer som feber, rennende nese, sår hals, hoste, diaré og oppkast.

- Det er essensielt hvor man har vært. Slik det er nå er risikoen størst for å ha blitt smittet om du har vært i Mexico eller noen av statene i USA hvor folk er blitt smittet, sier Steen.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Se video: Når bør du gå til lege?

Video nsps_upload_2009_4_28_7_45_46_4096.jpg

Hjelper ikke med influensavaksine

Mange tok influensavaksine i vinter, men dette hjelper ikke når det kommer til svineinfluensaen.

- Det er dessverre slik at det ser ut til at den ikke gir beskyttelse mot svineinfluensaen, sier Steen.

Han synes foreløpig ikke at folk i Norge har grunn til å være redde.

- Nei, det synes jeg ikke. Men det er endel ting som ikke er avklart her. Blant annet er det et visst misforhold mellom det man leser om utbruddet i Mexico og det en leser om tilfellene i USA og andre steder hvor det i all hovedsak dreier seg om ganske mild sykdom. Vi får håpe at det blir som i USA dersom influensaen skulle komme hit. Vi har ennå ikke fått klarhet i hvorfor influensaen har artet seg forkjellig ulike steder, sier Steen.

LES OGSÅ: 13.000 kan i verste fall dø