Hopp til innhold

- Viktig å snakke om aids!

Det er lettere å snakke om aids når kronprinsessen gjør det, mener guttene på Hersleb skole i Oslo. I dag er verdens aidsdag.

Kronprinsesse Mette-Marit på Hersleb skole i Oslo
Foto: HEIKO JUNGE / SCANPIX

Tiendeklasseelevene ved den flerkulturelle Hersleb skole i Oslo sentrum hadde mange og engasjerte spørsmål da de fredag fikk anledning til å møte en hiv-positiv kvinne. Før møtet visste de litt, etterpå visste de mye.

- Det er veldig viktig å snakke om sex og hiv og aids. Nå vet jeg mye mer enn jeg visste før, sier 15 år gamle Waqas Khan til NTB. Hans gode klassekamerat Salman Aslam, 15 år om en måned, er helt enig.

Begge er enige om at informasjon er viktig, selv om det nok kan være litt vanskelig å snakke om nettopp sex og hiv og aids.

- Viktig at kjendiser snakker om aids

Men det hjelper at en kjent person som kronprinsesse Mette-Marit møter elevene, som hun gjorde på tilstelningen på utestedet John Dee i Torggata fredag.

Når hun kan snakke om dette, så bør det ikke være så vanskelig for andre heller, mener gutta.

- Jeg har lært mye. Før trodde jeg for eksempel at man får hiv hvis man kysser en som er smittet. Nå vet jeg at det behøver ikke være tilfellet, sier Salman.

15-åringene Salman Aslam og Waqas Khan fra Hersleb
Foto: HEIKO JUNGE / SCANPIX

Tre millioner

Utdanningsetaten i Oslo og Hersleb skole har 1. desember hvert år de siste sju årene hatt en spesiell skoledag: Verdens aidsdag markeres med rollespill, informasjon og i år møte med en 27 år gammel kvinne som fortalte hvordan det er å leve med hiv-viruset i kroppen.

Og altså Mette-Marit som besørget åpningen av informasjonsseansen i gamle Torggatens bad:

- I store deler av verden har ikke kvinner kontroll over sin egen kropp. Det er mannen som bestemmer. Mange unge jenter og gutter vet heller ikke hvordan hiv smitter. Det mangler både informasjon og forebyggende tiltak. Dette bidrar til at det i dag er tre millioner hiv-positiv ungdom i verden, kunne kronprinsessen fortelle et lydhørt publikum.

Farlig å gifte seg

Og hun kunne fortelle mer:

- I enkelte land er det å gifte seg det farligste en ung kvinne kan gjøre, fordi mennene ofte er eldre og seksuelt erfarne, og kan være smittet uten at de vet det selv. I Norge er situasjonen en annen. Dere vet hvordan hiv smitter og hva som beskytter.

- Her er det god tilgang både på informasjon og prevensjon. Unge kvinner oppfordres dessuten til å sette egne grenser, sa kronprinsessen.

Verdens aidsdag
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Mange fordommer

Men også her er fordommene og redselen fremdeles sterk, både blant unge og eldre, sa Mette-Marit.

- Da jeg var på deres alder, var hiv-viruset forholdsvis nyoppdaget. Store kampanjer førte til en nesten panisk redsel for smitte. Det tragiske var at mange ble skremt til å tro at berøring og menneskelig omsorg også kunne smitte. Det vet vi i dag at ikke stemmer, slo hun fast.

Og hun oppfordret sitt unge, ivrig lyttende publikum til å bidra med noe som er like viktig som store summer og tilgang til medisiner: Nemlig at de unge kan skape større åpenhet.

- Det er håp selv med aids, hvis vi alle tør se virkeligheten i øynene, og snakke åpent og støtte hverandre, sa Mette-Marit.

Og Salman og Waqas er helt enig med kronprinsessen. Dessuten har de lært dette:

Det er ikke noen grunn til å mobbe dem som er så modige at de forteller at de har hiv. De er jo helt normale personer og må få leve et helt vanlig liv, de også.