NRK Meny
Normal

- Vi kan ikke tvinge jentene

Det er ikke lov å tvinge unge jenter til obligatorisk undersøkelse av underlivet, sier helse- og omsorgsministeren etter at sosialbyråden i Oslo i går varslet at hun vil avdekke omskjæring ved å undersøke alle unge jenter fra risikoland.

- Sylvi Listhaug og Fremskrittspartiet har per i dag ingen hjemmel i norsk lov for å tvinge jenter til obligatoriske undersøkelser, sier helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad.

Reaksjonen kommer etter at sosialbyråd Sylvi Listhaug i går sa følgende til NRK:

- Nå har regjeringen pratet nok. Nå er det på tide med handling. Derfor ønsker byrådet og Fremskrittspartiet å innføre en helsesjekk for jenter som står i fare for å bli utsatt for alvorlig kriminalitet som omskjæring er.

Støtte fra SV

Og Listhaug for støtte fra SV-leder Kristin Halvorsen, som støtter forslaget selv om det ennå ikke er regjeringens politikk. Hun mener at ulik praksis ikke kan forsvares.

- Her må vi ta et oppgjør med våre egne holdninger. Underlivsundersøkelser må være en naturlig del av helseundersøkelser for begge kjønn. Vi kan ikke ha forskjeller på dette området, sier partilederen.

Hun har ingen bastant oppfatning om hvordan dette bør gjøres i praksis.

Kartlegging

Sylvia Brustad

Sylvia Brustad

Foto: NRK

Tiltaket er imidlertid ikke blant dem som regjeringen presenterte fredag for å avverge og avdekke kjønnslemlestelse. For ifølge helse- og omsorgsministeren har ikke Listhaug lov til tvinge jentene til å gjennomføre helsesjekken. I stedet setter regjeringen i gang andre tiltak for å forebygge omskjæring.

- Vi setter nå i gang en undersøkelse av hvor stort omfanget er. I tillegg ser vi om helsepersonell og ansatte i skoler følger opp den meldeplikten de har. De skal melde fra til barnevern og politi dersom de har mistanke eller grunn til å tro at det vil skje omskjæring, sier Brustad.

- I forbindelse med det kommer vi også til å diskutere spørsmålet om undersøkelse av jenter, men det er altså ikke noe hjemmel for Sylvi Listhaug og Fremskrittspartiet til å gjøre det hun nå sier, legger hun til.

- Tannløst

Sylvi Listhaug har på sin side ikke mye til overs for regjeringens liste over tiltak.

- Jeg synes det er tannløst. Det er masse ord på et papir, men det kan ikke avdekke at det foregår kjønnslemlesting. Hvis du skal avdekke det, må du innføre helsesjekker. Det vil ikke regjeringen gjøre, og dermed svikter de disse jentene, sier hun.

Listhaug vil imidlertid ikke gi opp planen om å innføre helsesjekk for unge jenter.

 

- Vi kan ikke kalle sjekken obligatorisk, men hvis folk ikke møter opp, så er det mulig for oss å bruke barnevernet til å sjekke om det kan være mistanke om kjønnslemlestelse. Det er muligheter som jeg vil se nærmere på, og det er klart at hvis det er mistanke om at det foregår overgrep mot unge jenter, så vil det bli politianmeldt.