NRK Meny
Normal

- Var ikke organisert

Forsvarer til hovedtiltalte i korrupsjonssaken i Bærum mener at mannen ikke kan dømmes etter den såkalte Mafia-paragrafen.

Berit Reiss-Andersen

Hovedtiltaltes forsvarer, Berit Reiss-Andersen i retten tirsdag.

Foto: Kjetil Grude Flekkøy / NRK

To av de hovedtiltalte i korrupsjonssaken i Bærum bør slippe med henholdsvis to og tre års fengsel - ikke tre og seks år slik aktor har lagt ned påstand om. Det sa de to brødrenes forsvarere i sine prosedyrer i Asker og Bærum tingrett i dag.

Begge innrømmer korrupsjon og dokumentfalsk, men de sier seg ikke skyldig i organisert kriminalitet etter den såkalte mafiaparagrafen.

- Familie - ikke organisert

I korrupsjonssaken som har gått for retten i Sandvika siden tidlig i september, knytter det seg størst spenning til om fire av dem kan dømmes for organisert kriminalitet. Det har en strafferamme på 15 år.

Nei, mener forsvarerne til de tre brødrene - blant dem hovedtiltaltes forsvarer, Berit Reiss-Andersen:

- Gruppen skal være organisert med det formål å drive kriminell virksomhet, i dette tilfellet dreier det seg om familie, og det er noe annet, sier Reiss-Andersen.

- Ba ikke om betaling

Den 43 år gamle hovedtiltalte var vedlikeholdsansvarlig i Bærum kommune. Han og totalt åtte andre - blant dem tre slektninger - skal ha skaffet seg en fortjeneste på oppunder 10 millioner kroner. De skal ha sendt oppblåste og falske fakturaer til kommunen og så delt overskuddet.

De tre forsvarerne vedgikk i dag at brødrene kunne dømmes for korrupsjon, men for færre tilfeller og mindre beløp enn det aktor har hevdet.

Reiss-Andersen mener at tiltalte i mange tilfeller verken har bedt om betaling eller tappet kommunene for penger.

- Ikke bevis for at de hadde en avtale

Det avgjørende vil være om hovedtiltalte og flere av de andre hadde en avtale om å dele et overskudd av svindelen:

- Det er ikke ført noen bevis i retten for at det forelå en slik avtale i denne sammenhengen, og da kan han ikke dømmes.

Aktor krever seks års fengsel for 43 åringen , blant annet for å ha påført kommunen et tap på 22 millioner kroner.

Dom er ventet å falle før jul.

Les alt om korrupsjonssaken i Bærum