Hopp til innhold

- Uakseptable holdninger

Dyrevernorganisasjonene klager på Mattilsynet. De mener tilsynet har uakseptable holdninger til hjemløse dyr.

Mattilsynet logo
Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Sju forskjellige dyrevernorganisasjoner har nå dannet felles front mot Mattilsynet. Dette skjer like etter den pålagte stengningen av Stiftelsen Dyrenes Velferds kattehus på Alnabru.

Med Dyrebeskyttelsen i spissen anklager organisasjonene nå Mattilsynet i et brev for å ha en uakseptabel holdning til hjemløse dyr.

- Begeret flyter over

- Vi har vel aldri reagert så kraftig mot Mattilsynet før, men begeret er i ferd med å flyte over nå. Vi har opplevd at Mattilsynet har hatt en avlivningspraksis som er blitt mer og mer utbredt og vi opplever at de gjør det vanskeligere å drive med omplassering av dyr, sier pressekontakt i Dyrebeskyttelsen, Odd Harald Eidsmo.

Han har sammen med Dyrebeskyttelsen Oslo omegn og Oslo Akershus samt seks andre dyrevernorganisasjoner, sett seg grundig lei på hvordan Mattilsynet behandler frivillge omplasseringsvirksomheter.

- Fraskriver seg ansvar

- Vi opplever at Mattilsynet fraskriver seg ansvaret for hjemløse dyr. Dette mener vi de burde hatt ansvar for, eller i alle fall hjulpet til med, sier Eidsmo i Dyrebeskyttelsen.

Han mener Østlandet utmerker seg.

- På Østlandet har vi sett det verste hittil.

Omplasseringssentrene må følge det samme regelverket som dyrepensjonater, hvor dyr som allerede har hjem oppholder seg i korte perioder. I følge Eidsmo er dette ubegripelig.

- Hvis vi blir pålagt å arbeide etter en forskrift som er egnet for dyrepensjonater, hvor man har å gjøre med sosialiserte dyr som ikke har behov for like mye tilpassning og sosial omgang som andre vanlige dyr, så blir det litt vanskelig for oss å gjøre den jobben vi ønsker å gjøre, sier Eidsmo.

Oppgitt over stenging av kattehus

Forrige lørdag bestemte Mattilsynet at stiftelsen Dyrenes velferd må stenge kattehuset på Alnabru. Veterinær Heidi Nøstvig, som inspiserte stedet i juni, er oppgitt over avgjørelsen.

De syke kattene fikk ikke behandling på omplasseringshjemmet
Foto: Mattilsynet i Oslo

- Jeg synes det er ille når de holder på veldig for å forbedre alt de kan. De legger nye gulv og de har fått rengjøringshjelp tre ganger i uka. Dessuten forbedrer de i kattegården. De prøver virkelig å oppfylle kravene, så jeg synes det er ille å stenge det. Da burde kanskje heller det offentlige trå til og støtte slik at de klarer å oppfylle kravene, sier Nøstvig.

- Respektløs holdning

Dyrebeskyttelsen sier at hensikten med brevet er å komme i saklig dialog med Mattilsynet for å få økt forståelse for drift av omplasseringssentrene. Slik systemet er nå hevder Eidsmo at Mattilsynet har lite respekt for gamle og syke dyr, og at avliving alt for ofte ses på som den beste utveien.

- Vi opplever at det er en del holdninger i Mattilsynet som ikke hører hjemme noe sted. I alle fall ikke i et tilsyn som skal ha ansvar for all dyrevelferd og dyrevern i Norge. Når mattilsynet kaller eldre og syke dyr for propper i systemet vitner det om en respektløs holdning til dyr, sier Eidsmo.