NRK Meny
Normal

- Styret har sovet i timen

Styremedlemmene til vannverket og renseanlegget på Nedre Romerike har ikke gjort jobben sin. Det kommer frem i rapporten fra Distriktsrevisjonen.

Nedre Romerike Vannverk
Foto: NRK

Granskingen gjennomført av Nedre Romerike Distriktsrevisjon avdekker misligheter i milionklassen siden 1970-tallet og vannverket forbereder seg nå på store erstatningskrav.

 

Vannverksrapporten offentlggjort
Foto: Petter Hauge / NRK

 

Det var ingen lystig rapport som ble lagt frem i Rådhuset på Lillestrøm i dag. Distriktsrevisjonen har gjennomgått regnskaper, fakturaer, avtaler og alt som har med driften av det kommunale vannverket på Nedre Romerike og renseanlegget RA 2 å gjøre.

Begge selskapene ble, inntil de første oppslagene kom i Aftenposten i fjor høst, drevet av direktør Ivar T. Henriksen.

Sluset penger fra selskapene

 

Ivar T. Henriksen
Foto: NRK

Ifølge rapporten har Ivar T. Henriksen og hans sønn Pål Henriksen tjent seg rike på å tappe vannverket NRV og renseanlegget RA2 for penger. Det er avdekket tapping av midler helt tilbake til 1970-tallet.

- Dette her er bare en rask oversikt over hvordan pengene er sluset, slik vi oppfatter det. NRV-RA2 har betalt store midler, via leverandører, til Ivar T. Henriksen og hans families private selskaper. Det gjelder i utgangspunktet dekning til private utgifter, som reiser våpen og knivsamling, sier Heidi Fjermeros i Distriktsrevisjonen.

Sønnen har tjent millioner

Leverandører har, ifølge rapporten, utført arbeidsoppgaver, som oppussing av hus privat for Henriksen og hans familie.

Regningen fikk vannverket.

Sønnen har også tjent millionbeløp på en borerigg, som vannverket i stor grad har finansiert.

- NRV kjøpte en borerigg i 1998 for 5.5 millioner kroner. Denne riggen ble videresolgt via et annet selskap til Pål Henriksen sitt selskap i juli 2003, for en million kroner. Vi har beregnet kostnadene før den ble solgt til ca 19 millioner kroner,sier Heidi Fjermeros.

Styrene får sterk kritikk

Også styrene og revisor får sterk kritikk for å ha sovet i timen.

Dette har vært politikere og ordførere fra eierkommunene i NRV og RA2.

Det har vært store mangler i kontrollen av den daglige driften, sier gransker Erling Grimstad.

- Vi har indikasjoner som tyder på at det har vært mangel på krav stilt fra eierne og mangel på krav stilt fra styrene overfor daglig leder,. Styrene har heller ikke tatt stilling til daglig leders lønnskostnader, sier Grimstad.

Dagens styreleder, Per Sandvik, har tatt på seg oppgaven med å rydde opp. Han mener saken er svært alvorlig og varlser erstatningssøksmål

- I forhold til andre saker jeg kjenner til vil jeg si at det er svært omfattende. Og det er svært sannsynlig at det blir erstatningssøksmål, men omfanget er veldig usikkert. sier Sandvik.

Henriksens forklaring stemmer ikke med fakta

I 1967 ble Henriksen ansatt i det nystartede selskapet AS Lørenskog, Rælingen og Skedsmo sentralrenseanlegg. Da Nedre Romerike Vannverk ble opprettet i 1971, ble han også daglig leder i dette selskapet.

Granskingsgruppen har hittil gjennomført 17 formelle samtaler med Ivar T. Henriksen. I tillegg har Henriksen, på granskingsgruppens oppfordring, overlevert en 22 siders redegjørelse om sentrale forhold.

Denne redegjørelsen stemmer, ifølge rapporten, ikke med de fakta granskingsgruppen har avdekket, basert på dokumenter og ulike kilder.

Østlandssendingen har ikke lykkes i å få tak i den tidligere vannverksdirektøren i dag.